УГЉЕВИК: ОБИЉЕЖЕН ДАН МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ДОЊЕ ЗАБРЂЕ :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: ОБИЉЕЖЕН ДАН МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ДОЊЕ ЗАБРЂЕ


У Доњем Забрђу код Угљевика обиљежен је Дан ове мјесне заједнице у спомен на данашњи датум 1995. године када се из заробљеништва у Тузли вратио 61 српски борац са угљевичког подручја, од којих су већина били из овог села.

Тим поводом служен је парастос испред спомен-обиљежја за 16 погинулих бораца Војске Републике Српске и за мјештане погинуле током Народноослободилачког рата. Вијенци су положени код спомен-обиљежја на којем су исписана имена 246 погинулих у протекла два рата.



Почаст погинулима одали су њиховима саборци, родбина, мјештани Доњег Забрђа, те представници општине Угљевик и Борачке организације.

На данашњи дан 1995. године, 61 српски борац са подручја Угљевика вратио се из заробљеништва у Тузли. Већина су били мјештани Доњег Забрђа заробљени на Лисачи, који су провели 11 мјесеци у тузланском логору.

Предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић, иначе мјештанин Доњег Забрђа, рекао је новинарима да је ово веома значајан дан јер су се из заробљеништва вратили младићи, од којих је највише било оних из Забрђа.

"Овај споменик свједочи страшну судбину нашег села јер је огроман број људи који су имали од 19 до 25 година дао животе за слободу у претходна два рата", навео је Симић и најавио даљу подршку општине Угљевик обиљежавању датума који се односе на протекли одбрамбено-отаџбински рат.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Доње Забрђе Бошко Јовић напоменуо је да се данас обиљежава 26 година од како је установљен Дан мјесне заједнице и додао да село броји више од 400 домаћинстава.


За Семберија инфо - Младен Василић