УГЉЕВИК: СЛАВА МАНАСТИРА СВЕТОГ АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: СЛАВА МАНАСТИРА СВЕТОГ АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ


Манастир свједок истинске љубави два братска народа - Срба и Руса 

Манастир Светог Александра Невског у Угљевику прославио је данас крсну славу, а у храм је донесена честица моштију овог руског свеца поводом 800 година од његовог рођења.

Старјешина храма протонамјесник Срђан Васиљевић рекао је да је овај манастир свједок истинске љубави два братска народа - Срба и Руса и да су подигли руски војници у оквиру мировне мисије.

Он каже да је велики благослов не само за овај крај, него за сав српски род, да Свети Александар Невски буде покровитељ, заштитник и молитвеник.

"Послије ратних дејстава, овдје је била база руских припадника СФОР-а, они су дошли ради мира, поред тога су саградили овај храм и дали нам благослов да Свети Александар Невски призива небески мир", рекао је Васиљевић.



Кум овогодишње славе био је замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Алексеј Керестеџијанц, који је подсјетио да су руски и српски народ од давних вијекова до данашњег дана увијек били заједно и биће и даље.

Програм дводневних свечаности почео је синоћ вечерњим богослужењем, а након тог одржана је академија поводом 800 година од рођења Светог Александра Невског.

У програму су наступили ансамбл "Косовски божури" и Хор "Свети Роман Слаткопојац" из Петроварадина.

Храм Светог Александра Невског подигнут је за потребе руских војника стационираних у Угљевику у оквиру мировне мисије у БиХ, након рата 1992-1995. године.

Послије њиховог одласка на Косово 1999. године, богомоља је, по указу руског патријарха Алексеја Другог, припала Епархији зворничко-тузланској.

Светац, ком је посвећен манастир, поштован је као светитељ међу свим православним народима словенског поријекла, а цркве посвећене Невском налазе се у Русији, Украјини, Бугарској, Србији и у Републици Српској.


За Семберија инфо - Младен Василић