ПОЧЕО РЕДОВНИ РЕМОНТ ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕО РЕДОВНИ РЕМОНТ ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ


Прошла година је била једна од најтежих година, уколико говоримо о пословању привредних субјеката, чему је умногоме допринијела и пандемија вируса корона, каже да почетку разговора за „Семберске новине“ директор Рудника и ТЕ „Угљевик“ Чедомир Стојановић, истичући да је РиТЕ „Угљевик“, као велико предузеће, у тој и таквој години била најдиректније угрожена, јер је требало одржати процес производње и сачувати здравље запослених радника.

-Успјели смо се одржати и у тако неповољним условима, захваљујући, прије свега, доброј организацији посла. У прошлој години није било заустављања Блока, нити било каквих искакања. Прошлу годину завршили смо са добитком већим од 1,5 милиона КМ, што смо постигли први пут након 2016. године. Иако је у прошлој години био предвиђен пословни губитак због активирања система за одсумпоравање и због повећане амортизације, за око 14 милиона КМ, ми смо уз разне уштеде и уз већу производњу електричне енергије од планиране, захваљујући скраћеном ремонту, успјели остварити пословну добит од 1,5 милиона КМ“.
 
Стојановић истиче и податак да је РиТЕ „Угљевик“ у прошлој години успјела произвести 1.647 гигават - часова електричне енергије, те да је и даље на првом мјесту, са око 33 одсто производене електричне енергије у систему „Електропривреде РС“.



 


Систем одсумпоравања продужио радни вијек
 
Што се тиче будућности РиТЕ ,,Угљевик”, Стојановић каже да је систем за одсумпоравање продужио радни вијек термоелектране, јер је емисија сумпор - диоксида сведена са 18 тона дневно на 160 килограма, што значи да је за 99 пута смањена емисија угљен – диоксида, што је угљевичку термоелектрану сврстало међу еколошки најприхватљивије термоелектране.


Што се тиче плана производње електричне енергије у 2021. години, Стојановић каже да је планирана производња на прошлогодишњем нивоу, али да је планиран и  помак у финансијском дијелу.
 
-Од првог априла отпочели смо редовни ремонт, који ће трајати 45 дана. Наш циљ је да урадимо неке захвате на турбини које нисмо успјели урадити у прошлој години. Вршићемо ремонт цијевног система у котлу и планирамо да добијемо  један поуздан систем, са већом снагом на генератору, те да ову годину завршимо са добром производњом електричне енергије и да задржимо примат у производњи електричне енергије у Републици Српској.
 
Стојановић каже да планови у инвестиционом дијелу нису амбициозни као ранијих година, јер је РиТЕ „Угљевик“ прилично инвестиционо оптерећена у протеклих пет до шест година.

-Само нас је систем за одсумпоравање коштао више од 190 милиона КМ. Дошло је вријеме враћања кредита, али ми и даље инсистирамо на инвестицијама које ће обезбиједити поузданост рада термоелектране. Набавка механизације на руднику иде у смјеру одржавања производње угља, са јасним опредјељењем да не дође до увођења трећих лица у производњу. Ми ћемо и у овој години реализовати инвестиције вриједне око десет милиона КМ за набавку механизације. Наш инвестициони план се креће око 20 милиона КМ, али, када погледамо колико је у претхоним годинама инвестирано, то је знатно мање. Ипак, то су инвестиције које сваке године морају да се реализују како би се одржао прилично сложен процес производње угља, откривке и  електричне енергије. Пуно радника и пуно механизације учествује у том процесу, тако да су инвестиције неминовне“.
 
Директор РиТЕ „Угљевик“ Чедомир Стојановић каже да је изградња система за одсумпоравање објективно повећала и производне трошкове у РиТЕ „Угљевик“.

-Наше калкулације су јасне. У наредним годинама треба враћати 10 милиона КМ на име кредита, уз властиту потрошњу електричне енергије за само постројење, што износи око пет милиона КМ, колико износи и потрошња кречњака, реагенса. Уз манипулативне трошкове радне снаге долазимо до цифре од 22 милиона КМ, колико су повећани годишњи трошкови производње електричне енергије. Прије двије године смо поднијели захтјев Регулаторној комисији и почетком ове године добили смо нову продајну цијену електричне енергије. Добићемо 15 до 16 милиона КМ на годишњем нивоу по том основу, те ћемо уз смањење других трошкова настојати да се уклопимо у тренутне услове, како бисмо одржали стабилно пословање“.
 
 Стојановић каже да није ријеч о повећању цијене која ће утицати на крајњег потрошача, јер је ријеч о договореној цијени у систему „Електропривреде РС“, што ће се надокнадити из унутрашњих резерви Холдинга.
 
-Ми тренутно имамо пријављених 1.890 радника, плус радници који раде на привремено – повременим пословима, зависно од тренутних потреба. Имамо и међу њима добрих радника које ћемо настојати да примимо у радни однос. Нама, уз евидентан вишак запослених, недостају занатски кадрови, бравари, електричари, механичари. Годинама је РиТЕ „Угљевик“ показивала друштвену одговорност и сваке године примала стотињак високообразованих кадрова који су одрађивали приправнички стаж у РиТЕ “Угљевик”. Задржавали смо најбоље међу њима, посебно машинске и инжењере електротехнике, који су, такође,  дефицитаран кадар”.

 

Шта ће бити када почне опорезивање?
 
Када отпочне опорезивање ЦО2, Стојановић каже да ће се тај проблем покушати ријешити приликом капиталног ремонта, те је најизвјесније да ће РиТЕ ,,Угљевик” радити до 2040. године. Након тога тешко је прогнозирати шта ће се све дешавати у Европској заједници и какве ће нове регулативе тада бити на снази. Пројектовани капацитет термоелектране већ је испуњен, али је кроз редовне ремонте и инвестиције њен радни вијек и продужаван.


Семберија инфо