УРЕЂЕЊЕ ПОРТЕ ЦРКВЕ У МИРОСАВЦИМА :: Semberija INFO ::

 

УРЕЂЕЊЕ ПОРТЕ ЦРКВЕ У МИРОСАВЦИМА


Црква Свете Петке Параскеве у Миросавцима наредне године навршиће 20 година од свог освећења.

У прошлој и овој години интензивирани су и финализирани радови на уређењу храма и порте, а прота Стево Јовић, намјесник тузлански и старјешина храма је сумирао резултате тих радова: -„Урадили смо један потпорни зид у дужини од неких 40 метара висине на мјестима и преко 3 односно 4 метра. Потпорни зид који ће да спријечи клизиште и који је дао љепши изглед храму. Тај зид смо урадили захваљујући помоћи општине Лопаре и општинском руководству, на челу са начелником Радом Савићем.“
 

Прота Стево Јовић је истакао помоћ од 5000 КМ Републичког секретаријата за расељена лица и миграције владе Републике Српске, а одрeђена средства је уложила Црквена општина Мачковац и вјерници који су своје прилоге намијенили за ове радове. Војко Марић је приложио и поставио панелну ограду у дужини од око 40 метара, а за тај дио ограде свој прилог је дала његова сестра Кристина Зимоњић.
 
„Општина Лопаре је учествовала у финансијској конструкцији за ове радове, који су изведени, прошле и ове године код храма у Миросавцима са укупним износом од 21000 КМ и ми подржавамо све активности које спроводе наши свештеници, када су у питању уређења цркава и порти. Мислим да то доприноси и љепшем изгледу села, а служи и за вјерске потребе грађана наше општине.“ – рекао Радо Савић, начелник Лопара.
 

Укупни радови су коштали око 33000 КМ, а у то улази израда потпорног зида, израда тоалета са двије кабине, пратећом опремом и водоинсталацијом, израда прилаза, степеништа, дијела стаза око светосавског дома, израда канала и постављање цијеви за одвод кишнице.