ЗА БИЗНИСЕ ПЕТ ЖЕНА 44.000 КМ :: Semberija INFO ::

 

ЗА БИЗНИСЕ ПЕТ ЖЕНА 44.000 КМ


У Лопарама су данас са пет жена потписани уговори, укупне вриједности 44.000 КМ, за покретање бизниса у области услужних и производно-прерађивачких дјелатности, те пољопривреде и сточарства, а предузетницама ће бити пружена финансијска и менторска подршка у покретању и одржавању послова, саопштено је из УСАИД-а.
 
Средства су у једнаком износу обебијеђена кроз УСАИД-ов Програм подршке маргинализованим групама и захваљујући буџету општине Лопаре.
 
Начелник општине Лопаре Радо Савић истакао је да је битно да су се жене охрабриле и приступиле овом пројекту.
 
"Успјешност њихових пројеката, али и саме предузетнице, веома су важне за нашу заједницу. Представљају гарант будућег дјеловања у оваквим и сличним пројектима, било кроз даљу сарадњу са УСАИД-ом или кроз наше властите општинске програме", рекао је Савић након потписивања уговора.
 
Савић је навео да је циљ општине Лопаре да данашње потписнице постану успјешни предузетници, а њихови бизниси самоодрживи, те за подршку захвалио УСАИД-овом Програму подршке маргинализованим групама.
 
Директор УСАИД-овог Програма подршке маргинализованим групама Јасмин Бешић рекао је да је општина Лопаре једна од девет јединица локалних самоуправа које је УСАИД одабрао за учешће у успостављању друге фазе Фонда за подршку развоју бизниса маргинализованих група жена.
 
"Удруживањем средстава настао је заједнички Фонд у износу од 540.000 КМ у којем подједнако учествују УСАИД и одабране јединице локалне самоуправе", појаснио је Бешић.
 
Бешић је нагласио да је УСАИД-у је важно јачање улоге жене у друштву.
 
"Важно нам је да подржавамо жене у бизнисима за које мислимо да ће успјети у њиховим заједницама", изјавио је Бешић и нагласио да ће осим финансијске, УСАИД и општина Лопаре пружити и менторску подршку за нове предузетнице, у трајању 12 мјесеци.
 
Ријеч је о подршци у развоју бизниса за жене са инвалидитетом, мајке особа са инвалидитетом, жена из руралних подручја, жртава насиља, те незапослене младе жене.
 
Будући предузетник Рада Максимовић рекла је да је до сада имала прилику да ради у другим салонима.
 
"Сада желим да отворим властити козметички салон за уљепшавање и ова подршка ће ми много значити на самом почетку. Надам се да ћу својим трудом и залагањем оправдати повјерење УСАИД-а и општине Лопаре, али и својих клијената", рекла је Максимовићева.
 
Средства се додјељују кроз Фонд за подршку развоју бизниса маргинализованих група жена, који је основан почетком 2017. године и кроз који је до сада подржано више од 150 бизниса, а укупна инвестиција премашује милион КМ.