ДР РАДО САВИЋ, НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ЛОПАРЕ: Општина без заражених корона вирусом :: Semberija INFO ::

 

ДР РАДО САВИЋ, НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ЛОПАРЕ: Општина без заражених корона вирусом


Подручје општине Лопаре, све вријеме од појаве пандемије вируса корона, успјешно је издржало борбу против ове пошасти, а у прилог томе иде чињеница да нису имали ни једну инфицирану особу. Како су успјели одржати епидемиолошку ситуацију стабилном, говори начелник општине др Радо Савић.

- Имали смо свакодневне изазове, као и сви у цијелом свијету. Схватили смо да морамо брзо дјеловати, радити и у ходу доносити одлуке, једноставно, да се морамо организовати и тимским радом кренути. Заштитита здравља становништва постао је примарни циљ, тако да смо све предузели како бисмо то радили квалитетно. Наш оперативни план се показао ефикасним, а мјере које су биле на снази, строго су поштоване. С обзиром да се значајан број нашег становништва налази у земљама западне Европе, највећи број њих, није долазио у родни крај, а мањи број нашег становништва који се у иностранству налази на привременим пословима, по повратку су испоштовали прописане мјере и проводили су вријеме у кућној изолацији и карантину. Дисциплина и добра организација у свим сегментима дјеловања локалне заједнице, дошли су до изражаја и резултат је да нисмо имали ни једну заражену особу.
 
Како сте конкретно штитили здравље становништва?
- С обзиром да је здравље становништва најважније, одмах смо са менаџметом Дома здравља договорили да раде у пуном капацитету, уз примјену свих препоручених мјера и у складу са дефинисаним протоколима. Цивилна заштита, Центар за социјални рад, Ватрогасна јединица, Црвени крст, полиција и Општинска управа, сви смо дјеловали по већ утврђеном оперативном плану. Кренули смо у дезинфекцију јавних објеката и јавних површина на подручју општине. Формирали смо и Тим за помоћ и подршку који је стављен на располагање мјештанима којима је било ограничено кретање, а задатак им је био од плаћања рачуна за старије особе, до набавке хране и лијекова. Такође, захављујући волонтерима, вршили смо и дистрибуцију пакета помоћи социјално угроженим. Морам истаћи да смо све вријеме настојали да сви имају заштитне маске, а на самом почетку, носилац тих активности био је Дом здравља. Убрзо, кројачи из предузећа ,,Кристин мод’’ организовали су шивење заштитних маски, како би их било довољно за сво наше становништво, као и неколико локалних кројачица, а упоредо смо вршили и бесплатну подјелу средстава за дезинфекцију. Сви смо имали обавезе у оквиру надлежности и настојали смо да не запоставимо ни једно домаћинство.
 
Пандемија корона вируса донијела је бројне проблеме у привреди. Каква је ситуација по том питању?
- Привредни субјекти на подручју општине постепено се опорављају, неки раде пуним капацитетом, а један број њих постепено враћа раднике на радна мјеста. Увјерен сам да ће, с обзиром да је ријеч о друштвено одговорним предузећима, врло брзо стање бити као и прије појаве пандемије. Морам нагласити да су и током пандемије неки привредни субјекти чак и примали нове раднике, као што је то ,,Термо-електро опрема”, која је примила нових тридесетак радника. Све у свему, очекујем да ће се тренд који смо имали прије ове кризе наставити, да ћемо успјети реализовати општинске планове на привлачењу других инвеститора, а ту првенствено мислим на наше људе из дијаспоре. Иначе, на подручју општине, поред ,,Термо-електро опреме”, послују и фирме ,,Ентеријер Којић”, ,,Ђокић метал”, ,,Поливита”, ,,Кристин мод”, ,,Термал инт”, ,,САС”, ,,Смиљевац пром”, ,,Смарт систем”, ,,Интеграл МЦГ”, ,,Ран-рад”, ,,Фруктум’’ и други.
 
Које пројекте планирате наставити реализовати?
- Међу првима је пројекат Бусија. Започети су радови на изградњи пута, али морам рећи да је, што се тиче имовинско-правних односа, један важан посао до сада практично завршен, а то је књижење цијелог простора на Републику Српску, који је раније био на општини Тузла.Овај значајан пројекат ће ићи својом динамиком заједно у сарадњи са Владом Републике Српске и сусједним општинама. У току је припрема реализације пројекта изградње обилазнице око Лопара. Ускоро ће на подручју општине бити започети геолошки истражни радови везани за истраживање лежишта литијума. Имамо инвеститоре Србе из дијаспоре који ће градити хладњачу, фарму за козе и фабрику сира. Упркос чињеници да се све због пандемије одгодило, реализација је сигурна. Одложићемо реализацију неких мањих пројеката, јер ћемо морати ребалансом ,,препаковати’’ буџет како бисмо санирали посљедице изаване пандемијом, али спремни смо и на то, јер нам је циљ да наша локална заједница буде позитиван примјер домаћинског пословања и рада. Ни једног тренутка не заборављамо ни пољопривреднике, тако да ће, поред Министарства пољопривреде, имати и подршку наше локалне заједнице.

Да ли ћете моћи наставити са улагањем у инфраструктуру?

- У протеклих десет година асфалтирано је више од 200 километра локалних путева.Тренутно се ради на асфалтирању у неколико мјесних заједница, а пројекат је вриједан око 500.000 КМ. То радимо средствима ЈП ,,Путеви РС’’ и Владе РС. Такође ћемо буџетским средствима и средствима грађана наставити асфалтирање. План нам је у овој години асфалтирање око десет километра локалног пута, што ће бити испуњено. Циљ нам је да асфалт дође до сваке куће и засеока, а близу смо остварења циља. Имали смо много проблема због клизишта, али успијевамо да све планирано реализујемо. Очекујемо да на крају ове године буде укупно 100 новоизграђених кућа које се граде у континуитету од 2014. године. Идемо даље, заједно са нашим становништвом, са нашим привредницима и нашом дијаспором.   
                         
Семберске новине - Семберија инфо - О. Стјепановић