ОТВОРЕН 15. ЛИКОВНИ САБОР „МИЛАДИН ЛУКИЋ“ МАЈЕВИЦА 2022 :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕН 15. ЛИКОВНИ САБОР „МИЛАДИН ЛУКИЋ“ МАЈЕВИЦА 2022


У Центру за културу Лопаре вечерас је почео 15. ликовни сабор на Мајевици, на којем учествује 10 ликовних умјетника из Србије и Републике Српске.

Прије почетка церемоније, минутом ћутања одата је почаст академском сликару Миладину Лукићу, оснивачу сабора.

На отварању су се окупили ликовни умјетници који учествују на сабору, поштоваоци Лукићевог дјела и чланови његове породице.



Гига Ђурагић, сликар из Новог Сада говорио је о животном путу и дјелу Миладина Лукића за кога је рекао да заслужује велику пажњу.

"Заслужује од мене да предложим да се ова колонија назове његовим именом и да надаље функционише под именом Миладина Лукића", рекао је Ђурагић новинарима.

Сабор је отворио директор Дома здравља Лопаре Желимир Нешковић, у име начелника Раде Савића и општине Лопаре, која је покровитељ манифестације.

"Дом здравља Лопаре је узео учешће у организацији нашег традиционалног Ликовног сабора тако што је финансијски помогао организацију", рекао је Нешковић.

Он је нагласио да Ликовни сабор први пут почиње без свог оснивача и човјека који је оставио велики траг у ликовној умјетности Мајевице, Семберије, Посавине и цијеле Републике Српске, угледног професора и великог пријатеља покојног Миладина Лукића.

Мирко Стевић, директор Центра за културу Лопаре је рекао да ће ове године на сабору бити десет ликовних умјетника из Србије и Републике Српске.

Стевић је додао да је у Центру за културу постављена изложба од тридесет радова који су настали на претходним ликовним саборима.