ПЈЕСНИЧКО ВЕЧЕ У ЛОПАРАМА :: Semberija INFO ::

 

ПЈЕСНИЧКО ВЕЧЕ У ЛОПАРАМА


У галерији Центра за културу Лопаре (1. октобра 2021. г., петак) одржано је представљање старалаштва пјесника Јане Алексић из Београда и Драгана Марковића из Лознице, које је праћено музичким наступом Филипа Марића из Лопара.
Овај културни догађај заједнички су организовали Народна библиотека „Десанка Максимовић“ и Центар за културу Лопаре уз подршку пјесника Слободана Јовића.


Јовић је саопштио да је представљен пјеснички рад двоје аутора који су на преласку из млађе генерације у средњу генерацију пјесника и који су веома запажени.
Он је навео да је Јана Алексић је објавила четири књиге поезије, а четврта књига је изашла у едицији „Дијак“ Прибој, библиотека „Откровење“.
Драган Марковић објавио шеснаест књига поезије, а најновија се зове „Врт“.
Посебно је драгоцјено и занимљиво да је Марковићева књига „Камен, папир, маказе“ објављена 2019. године проглашена за књигу високе умјетничке вриједности и добила је награду „Бранко Ћопић“ Српске академије наука и умјетности.
„То је уједно његов највећи успјех и највећи успјех едиције „Дијак“ као издавача“, истако је Јовић.
У музичком дијелу своје старалаштво представио је Филип Марић. Марић компонује своју ауторску музику, а награђиван је на више фестивала.