РЕФОРМЕ МОРАЈУ БИТИ СВЕОБУХВАТНЕ, УКОЛИКО СЕ ЖЕЛИ ПРОСПЕРИТЕТ ЗА БРЧКО :: Semberija INFO ::

 

РЕФОРМЕ МОРАЈУ БИТИ СВЕОБУХВАТНЕ, УКОЛИКО СЕ ЖЕЛИ ПРОСПЕРИТЕТ ЗА БРЧКО


Први замјеник високог представника и супервизорза Брчко Дистрикт, Мајкл Скенлан, у Брчком се састао са градоначелником и замјеником градоначелника Брчког, Синишом Милићем и Антом Домићем, те са предсједником и потпредсједником Скупштине дистрикта, Еседом Кадрићем и Ивом Филиповићем, као и са предсједником Управе ,,СТУДЕН & КО Холдинг” Илијом Студеном, в.д. директора Канцеларије за управљање јавном имовином у Дистрикту Јеленом Дувњак, замјеником директора Луке Брчко Алијом Османбашићем и директором Омладинског центра ,,Вермонт” Дамиром Раденковићем.
 
Супервизор поздравља чињеницу да се Брчко придружило Споразуму градоначелника за климу и енергију како би стекло право на УНДП-јево суфинансирање у сврху повећања енергетске ефикасности 187 јавних објеката у Брчком. То ће смањити обиме мисија угљен диоксида унутар заједнице, а истовремено ће резултирати мањим рачунима за комуналне услуге, што ће за узврат ослободити јавна средства која се могу употријебити за рјешавање других потреба унутар дистрикта. Ако органи власти поднесу релевантну процјену у јулу и ако мудро искористе ребаланс буџета, активности на подизању енергетске ефикасности на два јавна објекта могу почети већ у септембру.
 
-Прошле седмице покренут је дугоочекивани пројекат модернизације лучких објеката и крана унутар Луке Брчко, као и уређење приступног пута и жељезнице до луке. Пројекат који финансирају ЕБРД и ЕУ ће донијети конкретне користи локалној заједници и цијелој земљи, додао је супервизор.

Радови на обнови луке би требали бити видљиви у септембру.
 
Уколико власти буду брзо проводиле активности, грађани Брчког ће у септембру видјети и отпочињање радова на пословној зони у Броду. Ово је резултат јавно-приватне иницијативе ,,Брчко-Студен Холдинг” која има за циљ да од Дистрикта начини привлачније окружење у које се може инвестирати и у коме се приватни сектор може развијати,тако што ће се осигурати транспарентан процес издавања дозвола, услужно-оријентисана јавна администрација и квалитетна инфраструктура.
          
-Међутим, ни једна од ових реформи сама по себи неће осигурати просперитет у Брчко дистрикту. Просперитет захтијева брз напредак на свим пољима у погледу иницијатива које промовишу добру управу, развој инфраструктуре и развој приватног сектора.
 

У септембру ове године ћемо видјети хоће ли ово бити случај, укључујући и ситуацију са нацртима закона које смо амбасадорка ОСЦЕ-а Кавалеци и ја истицали у нашим посебним саопштењима за авност почетком овог мјесеца. Ја ћу обилазити дистрикт сваке двије седмице како бих пратио помаке у погледу ових иницијатива”, додао је супервизор.  
 
Он је констатовао да институције власти стичу репутацију у народу засновану на повјерењу које људи имају у изборе и у законе који регулишу рад њихових званичника у управљању заједницом. Ни Брчко дистрикт није другачији.
 
-У том контексту, супервизор је нагласио значај провјере бирачких спискова. Само по себи је јасно да бирачки списак једне заједнице не може бити шири од пописа становништва, посебно имајући у виду да је 10-15% становништва малољетно'', додао је супервизор. 
 
Што се тиче закона који регулишу управу, не постоји важнији закон који је потребно усвојити од стандардног ЕУ закона о сукобу интереса. ОХР, ОСЦЕ и ЕУ суспремни да помогну радној групи Владе Брчко дистрикта да брзо оствари резултате на овом плану, будући да би ово требао бити један од првих закона који ће усвојити Скупштина дистрикта у новом сазиву.
 
Држати позицију у Скупштини или Влади представља прилику да се служи заједници и закон мора бити јасан у томе да је то једини интерес којим се руководе активности званичника, укључујући и предвиђање казнених одредби за случајеве кршења јавног повјерења. Тешко је замислити да неко ко се кандидује на изборима не би ово подржао'', рекао је супервизор.