БРЧКО: Конференција за медије о прекиду самоизолације, окончању школске године и помоћи привреди :: Semberija INFO ::

 

БРЧКО: Конференција за медије о прекиду самоизолације, окончању школске године и помоћи привреди


Командант Кризног штаба за заштиту и спасавање и градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић на јучерашњој конференцији за медије саопштио је да је Штаб јуче ујутро донио одлуку о укидању мјере самоизолације за држављане БиХ који улазе на простор БиХ.

„Одлука је одмах по доношењу и ступила на снагу, а ту исту мјеру донијели су и штабови на нивоу ентитета у БиХ. Такође смо се обратили и Савјету министара БиХ са захтјевом да се што хитније пропишу мјере у вези с уласком страних држављана на просторе БиХ са сугестијом да оне буду максимално либералне, нарочито у односу на оне земље гдје је примијећено да је епидемиолошка ситуација повољна и да не постоји велики број заражених“, казао је Милић додајући да ће Штаб наставити да прати епидемиолошко стање на простору Дистрикта. 

Он је истакао да се Штаб припрема и за доношење одлука којим ће се ставити ван снаге одлука о проглашењу угрожености становништва Брчко дистрикта БиХ од пандемије COVID-19

„Припремили смо и одређене акте, одлуке које иду у правцу тога да се већ припремамо и за доношење такве одлуке. Такође, припремамо и низ других одлука које би требале да прате стављање одлуке о стављању ван снаге одлуке о проглашењу стања угрожености. Терет у наредном периоду, након доношења такве одлуке, биће на Одјељењу за здравство и остале услуге. Стање је такво да смо у прилици да доносимо овакве одлуке. Наравно, постоји и низ мјера и процедура које су установљене у протеклом периоду и ми ћемо пратити стање на простору Дистрикта. У случају да се деси неки нови талас, а ми се надамо да до тога неће доћи, наравно да све те мјере могу бити поново активиране“, казао је Милић. 

Полицијски час још ће остати на снази на подручју Дистрикта, казао је Милић и нагласио да ће Штаб највјероватније током сљедеће недјеље донијети одлуку и укидању полицијског часа – одлука која ће бити у склопу свих одлука којима се намјерава да се стање на простору Дистрикта преведе у стање које је било прије проглашења угрожености грађана од пандемије. 

„Ми смо планирали за понедјељак да пустимо или допустимо рад теретана, играоница, рођендаоница, још некихдјелатности као и спортовеу затвореном“, казао је Милић. 

Градоначелник је на конференцији за медије казао да постоји и опредијељеност да се једнократном новчаном помоћи помогне и лицима која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање Брчко дистрикта БиХ. 

„У комуникацији сапредсједником Скупштине Брчко дистрикта БиХ постоји добра воља и жеља да се изађе у сусрет и лицима која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање. Такав приједлог постоји у приједлогу за ребаланс Буџета и ја се надам да ће га посланици у Скупштини подржати.“

Након сједнице Кризног штаба за заштиту и спасавање јутрос је одржана и 101. ванредна сједница Владе Брчко дистрикта БиХ гдје се разговарало и образовању на подручју Дистрикта и окончању наставе. Градоначелник Милић је казао да ће се настава окончати у складу са законом. 

„Настава ће се окончати у складу са законом који је предвидио да се оцјене могу закључити након што 70% наставног програма буде реализовано, а то је већ реализовано и прије ове пандемије, не рачунајући онлајн наставу. Ми смо јутрос на сједници Владе донијели закључак да се настава или школска година за основце завршава 29. маја, за завршне разреде 22. маја, док ће настава за средњошколце бити окончана 5. јуна“, казао је Милић. 

Шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу Перо Гудељевић казао је да је на јучерашњој 101. ванредној сједници усвојена Одлука о издвајању новчаних средстава по Програму мјера за санацију штета у привредним субјектима Брчко дистрикта БиХ насталих ограничењем рада због пандемије изазване коронавирусом.


„Листа корисника била је предложена прије неколико дана, али одређен број шефова одјељења имао је замјерке на тај списак. Подсјећам, на јучерашњој сједници Владе донесена је одлука да се раздвоји списак на оне привредне субјекте којим је био забрањен рад на основуодлука Кризног штаба и да се њима, који су неспорни, средства исплате и такође оним привредним субјектима који су аплицирали за 30% укупно издвојених средстава за уплаћене порезе и доприносе, који такођер нису спорни. Данашња одлука која је усвојена третира 1 676 предузећа односно предузетника, што чини 75% укупног броја привредника који су аплицирали за ова средства и обухвата 6 224 радна мјеста, што представља 65% од укупног броја радних мјеста којим ће на овакав начин бити исплаћена средства, а укупан износ који се овом одлуком издваја је 2.313.179 конвертибилних марака, што је 55% од укупно предложених средстава“, казао је Гудељевић. 

Он је нагласио да ће комисија данас почети с радом како би још једном размотрила приједлоге. 

„То се односи на приједлоге гдје су предузећа могла да доказују обештећење јер су били спријечени у свом раду без обзира на то што им није био забрањен рад на основу одлука Кризног штаба. Комисија ће бити ојачана представницима Дирекције за финансије и Инспектората. Добили смо рок од три дана у ком треба још једном преиспитати те разврстати предузећа и затим изаћи с тим приједлогом на сједници Владе како би се могла извршити комплетна исплата на основу овог програма за трећи мјесец 2020. године“, казао је Гудељевић.

Влада Брчко дистрикта БиХ