ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ПРВЕ ПОСАВСКЕ БРИГАДЕ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ПРВЕ ПОСАВСКЕ БРИГАДЕ


У Брчком је данас, парастосом и полагањем вијенаца на Споменик српским браниоцима, обиљежено 28 година од формирања Прве посавске бригаде Војске Републике Српске.

Предсједник Борачке организације у Брчком Цвјетко Симић подсјетио је да је Бригада имала четири батаљона и 7.000 бораца, од којих је 445 погинуло, 3.500 рањено.

- Приоритет Прве посавске бригаде је била одбрана града Брчког. Када је било потребно, одвајала је дио људства који је ишао у помоћ осталим бригадама на различитим ратиштима од Бихаћа, преко Градишке и Санског Моста па до Семизовца - рекао је Симић новинарима.

Предсједник Удружења породица погинулих бораца Војске Републике Српске у Брчком Јован Пудић рекао је да је више од 400 припаднике бригаде дало своје животе за одбрану Републике Српске.

Он је истакао да су владе Републике Српске и Брчко дистрикта помогле у стамбеном збрињавању породица погинулих српских бораца.

- Имамо још 16 породица које треба стамбено збринути. Пројекат је већ направљен, локација је одређена за зграду коју ће направити Влада дистрикта - нагласио је Пудић.

(СРНА)