Одобрени приједлози Одјељења за образовање по питању високошколских установа, студијских програма и академских звања :: Semberija INFO ::

 

Одобрени приједлози Одјељења за образовање по питању високошколских установа, студијских програма и академских звања


Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине окончала је данашњу 86. редовну сједницу усвојивши приједлоге Одјељења за образовање, а тичу се регулисања одређених питања за високошколске установе на подручју Дистрикта, студијских програма као и избор у академска звања.

Наиме, одобрене су смјернице за израду нацрта Правилника о измјенама Правилника о акредитацији високошколских установа и студијских програма у Брчко дистрикту БиХ. Како је наведено из Одјељења, циљ који се жели постићи овим прописом је усклађивање истог с Законом о високом образовању у Брчко дистрикту БиХ, Оквирним законом о високом образовању у БиХ и Одлуком о нормама којима се утврђују минимални стандарди у подручју високог образовања у БиХ те препорукама Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета у БиХ како би се регулисао процес издавања рјешења за акредитацију високошколских установа и студијских програма.
 
Влада је уједно одобрила смјернице за израду нацрта Правилника о поступку лиценцирања студијских програма у Брчко дистрикту БиХ којим ће се детаљније прописати оснивање и укидање студијских програма, те истовремено извршити усклађивање истог с Препорукама о критеријумима за лиценцирање високошколских установа и студијских програма у БиХ.
 
Такође су одобрене Смјернице за израду нацрта правилника о општеприхваћеним стандардима и критеријумима за избор у академска звања на подручју Брчко дистрикта БиХ. Шеф Одјељења за образовање појаснио је да ће доношењем овог подзаконског акта уредити материја која регулише поступак избора у академска звања на подручју Брчко дистрикту БиХ, односно детаљније прописати услове за избор у научно-наставна, умјетничко-наставна, наставна и сарадничка звања.
 
Влада је на сједници усвојила приједлог Одјељења за здравство и остале услуге за Одлуку о усвајању Програма утрошка средстава за додјелу текућег трансфера за здравство ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ у висини од око 11.200.000,00 КМ.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ