ПУДИЋ: "РЕПУБЛИКО СРПСКА ПОНОСИТА ВИЛО" :: Semberija INFO ::

 

ПУДИЋ: "РЕПУБЛИКО СРПСКА ПОНОСИТА ВИЛО"


Полагањем вијенаца на споменик српским браниоцима и свечаном академијом, традиционално је обиљежен Дан Републике Српске и 31 година њеног постојања, у Брчком, 10. јануара са почетком у 11:30 часова.
 
Република Српска настала је 9. јануара 1992. године као Република српског народа Босне и Херцеговине одлуком Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини. У августу 1992. преименована је у Република Српска, а Општим оквирним споразумом за мир у Босни и Херцеговини, потписаним 21. новембра 1995. године, постала је међународно призната као један од два ентитета Босне и Херцеговине.


 
Догађају је присуствовао предсједник Републике Српске, Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, министар енергетике и рударства, Петар Ђокић и други представнци Владе Републике Српске, посланици Скупштине Републике Српске и Парламента БиХ, представници власти Брчко Дистрикта и делегације српских политичких партија, међу којима је била и делегација ДНС-а Одбора дистрикта Брчко, у саставу: Татјана Пудић, потпредсједник и замјеник предсједника, Борјана Попадић и Ђорђе Самарџић, потпредсједници, Далибор Петровић и Тијана Пудић, предсједник и потпредсједник Организације младих и Бојана Самарџић, потпредсједник Организације жена.
 
Татјана Пудић, потпредсједник и замјеник предсједника ДНС-а Одбора дистрикта Брчко, истакла је: "Поносно стојимо пред Спомеником јунацима, којима дугујемо вјечну захвалност! Дали су за слободу и крст часни, највише што су могли, свој живот.
Морамо да се сјетимо и свих оних који су били спремни да дају живот, а Бог и ратна срећа хтјели су да преживе. Многи међу њима су и инвалиди, рањавани борци. Морамо бринути о свима њима, ако смо људи.
Само тако ће наша Република Српска бити поносна вила."
 
И закључила: "Нека вјечно живи Република Српска. Молимо Господа да нам помогне да завлада трајни мир, напредак и опште помирење међу људима и народима у Босни и Херцеговини."