Брчко: Усвојена Одлука о висини новчане помоћи запосленицима усљед раста потрошачких цијена :: Semberija INFO ::

 

Брчко: Усвојена Одлука о висини новчане помоћи запосленицима усљед раста потрошачких цијена


На наставку 84. редовне сједнице, Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине усвојила је приједлог Дирекције за финансије који се односи на Одлуку о висини новчане помоћи запосленицима усљед раста потрошачких цијена у Брчко дистрикту БиХ за 2022. годину.
 
Јања Гељић, в. д. директора Дирекције, казала је у свом обраћању медијима да се ради о новчаној помоћи која не подлијеже опорезивању и не сматра се дохотком од несамосталне дјелатности.
„Висина новчане помоћи утврђена овом одлуком износи до 1.400,00 КМ на рачун запосленика, а новчану помоћ послодавац може исплатити искључиво до 31. 12. 2022. године. Ова одлука ступа на снагу даном доношења“, изјавила је директорица Гељић.
 
Она је појаснила да су послодавци, у случају исплате новчане помоћи, дужни да Пореској управи доставе обавјештење о висини исплаћене новчане помоћи до 10. јануара 2023. године у складу са Правилником о примјени Закона пореза на доходак које треба да садржи: назив и ЈИБ послодавца, износ исплаћене новчане помоћи запосленику, укупан број запосленика којима је исплаћена новчана помоћ те укупан износ исплаћене помоћи.
 
Такође, на данашњој сједници усвојен је Програм утрошка средстава донација градоначелника Брчко дистрикта Босне и Херцеговине за 2022. годину намијењених физичким лицима који се налазе у тешком материјалном стању.
 
На приједлог Одјељења за образовање Влада усвојила је Проширену ранг-листу студената Брчко дистрикта Босне и Херцеговине који су остварили право на стипендију за период од 1. 1. 2022. до 31. 7. 2022. године којом ће још 32 студента остварити право на додјелу стипендије.