Брчко: Окончана 83. редовна сједница Владе :: Semberija INFO ::

 

Брчко: Окончана 83. редовна сједница Владе


Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине окончала је 83. редовну сједницу одобравањем Нацрта закона о извршењу буџета Брчко дистрикта БиХ за 2023. годину којим се, између осталог, уређује структура прихода и примања, расхода и издатака, буџета и његово извршење, приоритети плаћања, као и управљање финансијском и нефинансијском имовином, те је усвојила Амандмане градоначелника на приједлог буџета Дистрикта за 2023. годину.
 
На приједлог Одјељења за привредни развој, спорт и културу усвојена је Одлука о одобравању текућег трансфера и Програма утрошка средстава у корист Развојно-гарантног фонда Брчко дистрикта БиХ за субвенционисање дијела камата за куповину прве непокретности за рјешавање стамбеног проблема на територији Брчко дистрикта БиХ. То подразумијева текући трансфер за једнократно новчано давању у износу од 80.000,00 КМ, а сврха програма је да се физичким лицима на подручју Дистрикта омогући повољнији приступ финансијским средствима кроз субвенцију дијела камата на кредите за куповину прве непокретности.
 
Уједно, Влада је усвојила Приједлог Одлуке о одобравању текућег трансфера и Програма утрошка средстава Радио-новинске и издавачке установе „Радио Брчко“.
 
На приједлог Одјељења за образовање усвојена је Одлука о коначној ранг-листи за додјелу стипендија редовним студентима првог и другог циклуса студија с подручја Брчко дистрикта који су остварили право на стипендију за период од 1. 1. 2022. године до 31. 7. 2022. године.
 
Усвојен је приједлог Одјељења за здравство и остале услуге који се односи на Програм утрошка средстава донација појединцу кориснику социјално-програмских мјера за комуналне услуге. За ове потребе одобрен је укупан износ од 850.000,00 КМ који ће се, посредством ЈП „Комунално Брчко” д. о. о. Брчко дистрикт БиХ, уплатити  кориснику социјално-програмских мјера, једнократно у 2022. години.
 
Такође, усвојен је Програм утрошка средстава за додјелу текућег трансфера за здравство ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ Брчко дистрикта БиХ, као и Програм утрошка средстава: Донација Црвеном крсту/крижу Брчко дистрикта БиХ за сарадњу у програму превенције Интервентне активности збрињавања рањивих група.
Влада је окончала сједницу усвојивши Одлуку о одобравању средстава из фонда за националне мањине у износу од 50.000,00 КМ, као и Програм утрошка средстава за финансирање програма и пројеката чији је циљ заштита права припадника националних мањина за 2022. годину којим се регулише заштита права припадника националних мањина, очување и промоција њихових различитих културних, етничких, језичких, традиционалних и вјерских идентитета те културног насљеђа.