Договорена подршка Дистрикту од Владе Федерације Босне и Херцеговине :: Semberija INFO ::

 

Договорена подршка Дистрикту од Владе Федерације Босне и Херцеговине


Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић јуче је, заједно са шефом Одјељења за комуналне послове Мајазудином Вехабовићем, одржао састанак са премијером Федерације Босне и Херцеговине Фадилом Новалићем и замјеником министра комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Неџадом Бранковићем на којем су разговарали о путној и комуналној инфраструктури у Брчко дистрикту БиХ.

С обзиром да Брчко заузима централну географску и саобраћајну везу у изградњи путне инфраструктуре и гасовода који ће бити на коридорима кроз Дистрикт, градоначелник Кадрић је на састанку упознао премијера Новалића са досадашњом израдом просторног плана када је у питању реализација потписаног споразума о реализацији пројекта ауто-пута Београд–Сарајево, те најавио организовање састанка између два премијера и Владе Дистрикта по овом питању.

„Обрадован сам спознајом да Брчко има могућност да се укључи са још једном дионицом гасовода која би ишла од Жупање ка Орашју и потенцијално се везивала на трасу гасовода коју ће градити Влада Републике Српске те могућност да то буде централно чвориште и према Тузли и према Бања Луци, тако да има разлога да се у наредном периоду окупљамо у Брчком те да, и у симболичном смислу, крене реализација великих пројеката са подручја Брчко дистрикта БиХ који су од значаја за цијелу Босну и Херцеговину“, казао је Кадрић.

Градоначелник је упознао премијера са предузетим активностима Владе Дистрикта од свог формирања, нарочито када је у питању подизање привредне активности локалне заједнице, а говорило се и о односу ентитета према Дистрикту.

„Дотакли смо се оне неугодне ситуације када је у питању подјела помоћи од стране ММФ-а у којем је изостављен Брчко дистрикт БиХ. Премијер Новалић се већ ангажовао за издвајање једног дијела из буџета Федерације, односно постоје договори и са премијером Владе Републике Српске да и он нешто слично уради, како би пружили помоћ и подршку

Дистрикту односно тај дио средстава би представљао компензацију за оно што је Дистрикт изостављен у расподјели средстава ММФ-а“, истакао је градоначелник.

На састанку се говорило и о активностима реконструкције Савског моста као и пројекта Лука Брчко, за чију ревитализацију и функцију постоји велико занимање Владе Федерације, а такође се говорило и о будућим заједничким пројектима.

„Влада Федерације ће имати знатно веће присуство на територији Брчко дистрикта БиХ јер смо вођени интересима и занимањима за врло важне догађаје овдје у Дистрикту. То је, прије свега, могуће функционирање Луке Брчко, за коју се сада инвестира у много већем обиму. Једину жељезничку кружну конекцију према Луци Брчко имају жељезнице Федерације, односно Федерација, и то је сада пробудило наш интерес када је у питању тај сегмент. Ми ћемо са своје стране наложити Жељезницама Федерације да одмах приступе изради пројекта електрификације од Тузле до Брчког јер видимо да постоји међудржавни интерес да се та електрификација продужи даље до Винковаца“, казао је премијер, те додао да Федерација има намјеру радити и пројекат гасовода Жупања–Орашје–Брчко–Тузла и даље према Кладњу.

То би била нова конекција која ће се номинирати за међудржавне разговоре и преговоре, а при пројектовању овог пута укључиће и пројектовање гасне комуникације која би ишла од Жупање даље према Брчком и даље према центру Федерације, заједно са ауто-путем.

Премијер је обишао и нове просторије Канцеларије Владе Федерације Босне и Херцеговине које се налазе у згради „БХ Телеком“ Брчко, а канцеларијом ће се омогућити непосреднија сарадња институција ФБиХ и Дистрикта на реализацији претходно споменутих пројеката.

Након одржаног састанка, градоначелник Кадрић је заједно са премијером Новалићем обишао преживјеле чланове породице Салиховић, чијих је седам сродственика страдало 23. октобра 2021. годинеу пожару у брчанском насељу Суљагић сокак. Њима је Влада Брчко дистрикта БиХ обезбиједила алтернативни смјештај у насељу Брка до завршетка изградње нове стамбене куће, а Влада Федерације Босне и Херцеговине ће такође издвојити одређени износ средстава за помоћ овој породици.


Влада Брчко дистрикта БиХ