Одржан семинар о новом планирању буџета Брчко дистрикта БиХ :: Semberija INFO ::

 

Одржан семинар о новом планирању буџета Брчко дистрикта БиХ


Представници брчанске Дирекције за финансије средином претходне недјеље учествовали су на обукама чији је циљ представљање резултата новог буџетског приступа и нове методологије за програмско буџетирање у вези са средњорочним планирањем буџета и стратешким планирањем.

Обука је организована у оквиру активности пројекта „Наставак подршке управљању јавним финансијама у Босни и Херцеговини“ који финансира Европска унија, а спроводи међународни конзорцијум предвођен компанијом Hulla & Co Human Dynamics GmbH & Co KG, Аустрија. Овај пројекат представља двогодишњи напор да се побољша управљање јавним финансијама у БиХ повећањем ефикасности расхода.

Представници Дирекције за финансије и Канцеларије градоначелника учествовали су на догађају, те били информисани о исходима GAP анализе законског оквира у области програмског буџетирања, као и о нацрту приједлога за измјену Закона о буџету БиХ и релевантних буџетских инструкција које је Дирекцији доставио експертни тим Пројекта.

У саставу GAP анализе, учесници су информисани о добрим праксама на пољу програмског буџетирања у 6 земаља, затим на случају Литваније и препорукама  OECD-а.

Након презентације предложеног Нацрта измјена и допуна Закона о буџету Брчко дистрикта БиХ, услиједила су излагања о предложеним измјенама и допунама релевантних буџетских инструкција, као кључног дијела за унапређење подзаконских аката.

Презентација је подстакнула дискусију присутних представника сектора и пројектног тима стручњака. Ови законски приједлози односили су се на читав буџетски процес, укључујући припрему, извршење и праћење буџета. То ће послужити као темељ будуће сарадње између Дирекције за финансије Брчко дистрикта БиХ и Пројекта како би се постигла два главна резултата: унапређење процеса програмског буџетирања и усклађеност са процесом средњорочног планирања политика, и побољшање капацитета људских ресурса за планирање програмског буџета.

Влада Брчко дистрикта БиХ