НАСТАВЉАМО ДА СЕ БОРИМО ПРОТИВ ВИРУСА :: Semberija INFO ::

 

НАСТАВЉАМО ДА СЕ БОРИМО ПРОТИВ ВИРУСА


Руковођење Болницом „Свети Врачеви“, преузео сам у периоду кад је Бијељина била највеће жариште опаке болести, а није радила ни ПЦР лабораторија, тако да смо одмах ангажовали проф. др Биљану Мијовић из Инситута за јавно здравство, а убрзо и професора др Николу Танића који је покренуо и осавременио ПЦР лабораторију“, рекао је на конференцији за новинаре в.д. директор болнице проф. др Златко Максимовић и истакао да располажу са довољним бројем тестова, али и да су оспособљени да тестове ураде у истом дану.

-Нисам задовољан руковођењем у појединим одјељењима, а рјешавањем тих проблема бавићу се у наредном периоду“, рекао је проф. др Максимовић и додао да су дуговања ове здравствене установе  28. 599. 231КМ. Према његовим ријечима, један од највећих дугова је према добављачима и износи 5. 292.120 КМ, а питање дуговања, како је најавио, такође ће рјешавати у наредном периоду. Он је нагласио да је тренутно приоритет менаџмента, борба против вируса корона и у том циљу су реорганизовали рад у ковид болници.

-На данашњи дан, имамо 27 болесника, од којих су два на респиратору и интубирана. Њихово здравствено стање је веома тешко, а имамо још два изузетно тешка болесника. Већина пацијената у ковид болници је на кисеонику, а на дан, 14. август, потврђено је још осам новобољелих од вируса корона. Брине нас висок проценат, који износи 15 посто од броја тестираних“, рекао је др Максимовић и додао да раде и на проширењу капацитета ковид болнице, у којој је тренутно од 40 до 50 мјеста, а број зависи од тежине здравственог стања болесника.

-Средства за проширење капацитета су обезбијеђена од Владе РС, Града Бијељина и Црвеног крста, а упутили смо захтјев и општинама Угљевик, Доњи Жабар, Пелагићево и Лопаре. Планирамо да реновирамо стару зграду гинекологије, гдје ћемо добити 40 до 50 нових мејста за евентуалне  ковид пацијенте.

До данас смо имали 24 састанка кризног штаба са закључцима који се одмах спроводе, а одржан је и састанак са представницима здравствених установа примарног нивоа који гравитирају Болници (Угљевик, Лопаре, Пелагићево и Доњи Жабари).

Циљ састанка био је договор о заједничком дјеловању у борби против коронавируса“, рекао је др Максимовић. Он је нагласио да је интензивирана сарадња са УКЦ Бања Лука, а у Болници су већ боравили стручњаци из УКЦ, проф. др Антонија Верхаз,  начелница  Клинике за инфективне болести УКЦ Бања Лука и  проф. др Пеђа Ковачевић, начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране.

-Настављамо да се боримо против вируса, а овом приликом желим и да похвалим здравствене раднике болнице, од којих највећи број њих ради одлично“, рекао је др Максимовић и поновио апел грађанима да се поштују прописане мјере.

Семберија инфо