ШТА СЕ ДЕШАВА СА КУКУРУЗОМ? :: Semberija INFO ::

 

ШТА СЕ ДЕШАВА СА КУКУРУЗОМ?


Многи произвођачи кукуруза, а и агрономи остали су затечени пред појавом у неким кукурузиштима у Семберији.
Наиме, у њивима се може видјети да на стабљикама кукуруза има и по шест - седам печењака. Дешавало се и прије када су кишне године и када су примијењене све агротехничке мјере, а посијане тзв. високородне сорте, да на стабљици кукуруза буду по два - три печењка, али овакав број на једној стабљици ријетко ко памти.

​Кукуруз сијем годинама. Ни ове године нисам ништа другачије урадио као што сам чинио и прије. Посијао сам сјеме сорте ,,пионир 9903'' који сам сијао и прошле године, али ово што сам видио сад у њиви је право чудо. Ријетко које стабло је да на њему нема пет - шест печењака. Јасно ми је од од свих њих не могу бити солидни клипови кукуруза, али се бојим да ниједан неће бити клип кукуруза, него ће само бити по нека зрнка кукуруза... '', забринут је Неђо Јосиповић из Чађавице, који под кукурузом има око седам хектара.

Да све буде још чудније, каже да му је од прошле године остало сјеменског кукуруза ,,пионир 9903'' и њега је сијао са овогодишњим сјеменом.

Прошлогодишње сјеме сам сијао у једну њиву, овогодишње у другу, а исто се дешава у обје њиве. Стварно, не знам објашњење'', призанје Јосиповић.

Шта се дешава у кукурузиштима у Семберији питали смо агрономе који су, такође, били сумњичави.
 

Без озбиљне анализе, тешко је рећи шта је у питању. Можда нешто није како би требало са генетиком, а можда је и посриједи и мутација? Знам сигурно, да један, два, па и три печењка могу бити на стабљици и да ће у том случају, уз добро примијењене агротехничке мјере и одличне временске услове, бити добар род, али ако је већи број печењака на стаблу кукуруза, онда се може очекивати да се ријетко који развије у прави клип, са пуним зрнима'', мишљења је агроном Недељко Ђукић.

Са његовим мишљењем се, увелико, слаже и Јосиповић, тврдећи да је обилазио комшијске њиве кукуруза и да су на стабљикама по један - два печењка, а рјеђе три.

Шта се десило у мојим њивама, појма немам, а шта ће тек у јесен бити, видјећемо'', пита се овај пољопривредни произвођач, који је, како каже, ,,киксао'' и са пшеницом која је прољетос оболила и због болести је род преполовљен.

Понављам да нисам ништа другачије радио, него што сам радио прије, али тако је, како је'', закључује шаљиво Јосиповић.
 
Семберија инфо