ГРАШАК СЕ ЈЕДВА ИЗБОРИО С НЕВРЕМЕНОМ :: Semberija INFO ::

 

ГРАШАК СЕ ЈЕДВА ИЗБОРИО С НЕВРЕМЕНОМ


Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija
Лоше вријеме омело је и жетву грашка. Принос је мањи од очекиваног, а улагања су због временских неприлика била повећана. Након жетве земљиште се припрема за сјетву соје.

Производња на 24 хектара ПД ”Семберија” уговорена је за фабрику “Сава Семберија”.

Престанак падавина искористили су да заврше жетву грашка који одмах с њиве иде у прераду. Радили су од јутра до мрака. Грашак је лошијег квалитета у односу на период прије кише, а принос мањи од очекиваног.

Шеф Ратарске производње Драгиша Алексић појашњава да је принос од 5 до 5,5 тона по хектару.

Имали смо релативно сушно прољеће, а наш систем за наводњавање није могао да испоручи воде колико је било потребно овом поврћу. Онда смо имали кишни период, тако да све то одразило на квалитет овогодишњег грашка – истакао је Алексић.

Тешко сачувати род

Алексић каже да је било тешко сачувати овогодишњи род од корова, биљних болести и штеточина.

Током сјетве смо морали штитити парцеле од птица. Морали смо и појачати мјере заштите од инсекта, корова. Све то изискује додатна средства, па се улагања повећавају, а самим тим и цјелокупна производња – наглашава Алексић.

У Прехрамбеној индустрији „Сава Семберија“ кажу да су до сада преузели 60 тона грашка од договорених 150, што је за 40 одсто мање од планираних количина.

Тешка је година за произвођаче, али и прерађиваче, који су због прекида жетве каснили и с прерадом – оцјењује директор ове бијељинске фабрике Стеван Филиповић.
 
Пласман су, каже, обезбиједили и надају се да ће успјети обезбиједити и планиране количине сировине како би испоштовали купце.

На временске прилике не можемо утицати, али смо предузели све што је било до нас како бисмо овогодишњу кампању успешно привели крају – наглашава Филиповић.

Подсјећа да је „Сава Семберија” након двогодишње паузе, због тржишних услова, поново уговорила производњу грашка с ПД “Семберија”.

И пандемија пореметила планове

Поред временских неприлика, и пандемија вируса корона пореметила је планове, али су успјели да испуне обавезе према кооперантима.

Имамо проблема да наплатимо потраживања. Ипак, домаћи произвођачи не треба да брину. Све обавезе ћемо на вријеме измирити. Циљ нам је да прерадимо што више поврћа и воћа са ових простора. Знамо да се не може сумњати у тај квалитет – каже Филиповић, напомињући да је производња сировине уговорена са 77 коопераната с подручја Семберије.

Са ПД ”Семберија” уговорили су и производњу бораније на 11 хектара, а и имају и властиту производњу на шест хектара. Боранија је за сада у веома добром стању, па се очекује да ће бити испуњен овогодишњи план прераде 150 тона овог поврћа, која би требало да почне за 15-ак дана.

Настављају с кајсијом, вишњом, а онда стижу паприка, патлиџан, корнишон, парадајз. Након тога иде и тзв. “кисели програм” односно производња ајвара, пинђура…

Оптимисти

У „Сави Семберија“ намјеравају да ове године прераде око 8.000 тона воћа и поврћа. Планирају откупити и прерадити за 25 одсто више воћа и поврћа у односу на прошлу годину.

Надају се да их, будући да око 80 одсто својих производа пласирају на инострано тржиште и да су већ обезбиједили пласман у Њемачкој, Аустрији и широм Европе и свијета, ни пандемија вируса корона неће спријечити у томе.

(Српскаинфо)