ШАХ ЦАРА ДУШАНА :: Semberija INFO ::

 

ШАХ ЦАРА ДУШАНА


Изложба „Шах цара Душана“ јесте, на неки начин, глорификација Душановог лика и дјела, његове моћне државе и великог царства које је створио. Али, то је и главна инсталација ове изложбе из које су потекле и друге инсталације, које су створиле успјешан спој примијењене и ликовне умјетности, музике, видеа и театра, рекао је професор Дарко Јурошевић, академски вајар и сликар из Милића поводом отворења његове изложбе у Галерији центра за културу „Семберија“.

Јурошевић каже да га је инспирисала средњовјековна Србија, битка код Велбужда и све оно што је након тога услиједило у средњем вијеку на подручју Србије и овог дијела Балкана у вријеме цара Душана.

„Шах као мисаона игра нагони вас на размишљање и повлачење интелигентних потеза, онаквих какве је повлачио цар Душан. Ову инсталацију, од идеје до реализације, припремао сам пуне четири године. Све је аутентично и има свој печат. Све фигуре су оригиналне, израђене од ораховог и јаворовог дрвета. Фигуре у гипсу су биле скица за фигуре које ће бити израђене у дрвету“.

Јурошевић је својевремено у Бијељини излагао своје слике великог формата, под насловом „Огледало“. Шах цара Душана имаће прилику да виде и Београђани, а умјетникова жеља је да излаже и у Вишеграду, у Андрић – граду.
Књижевник Недељко Бабић, Јурошевићев ликовни и вајарски рукопис, оцијенио је као дио „препознатљиве Далијеве спиритуалности, уз опчињеност Владимиром Величковићем и Љубом Поповићем, препознавши у његовим радовима и енергију Милића од Мачве.
 

„Дарко Јурошевић је велемајстор вајарског и сликарског заната чији је ликовни рукопис лирично исприповиједан арматурним бојама окамењене неизвјесности, будућности под ореолом опсјене, са видљивим сигнатурама вајарске статике“, уочио је Недељко Бабић.

У вријеме пандемије вируса корона и у вријеме исказаног страха за будућност човјечанства, Јурошевић нас је својом изванредном изложбом вратио, корацима од седам миља, у тринаести и четрнаести вијек. И публика се коначно поново вратила у бијељинску Галерију.

Семберија инфо