КУЋА ЈЕДНЕ БИЈЕЛЕ РОДЕ :: Semberija INFO ::

 

КУЋА ЈЕДНЕ БИЈЕЛЕ РОДЕ


У посљедње вријеме, у Семберији се све рјеђе може примијетити гнијездо рода. На срећу, ми смо у семберском селу Остојићево видјели родину кућу и ову грациозну птицу како позира у свом гнијезду, на бандери. Ова рода је навикла да живи са мјештанима и у гужви. Мјештани Остојићева кажу да јој не смета ни бука возила, нити галама људи. Важно је само да има хране и да је нико не дира.

-Многи се обрадују, а нарочито дјеца, када нам се, након неколико мјесеци, поново роде врате. Да ли се враћа исти пар који је био и претходних година у нашем селу не знамо, јер све ове птице личе једна на другу'', објашњавају мјештани Остојићева.

Роде, чије је перје бијело као снијег, од давнина насељавају Балкан. Ова грациозна птица код многих изазива дивљење и према легенди доноси дјецу. Општепозната изрека и у овом крају је - ,,Роде доносе бебе''.

Ове велике птице селице на свом дугом путовању од око 8.000 километара стигну чак до самог рога Африке. Тамо не одлазе због зиме, већ због хране, које овдје нема довољно за њих у зимском периоду. Већ средином августа полази се на пут, а крајем марта поново су овдје и већ првих дана априла полажу јаја. Дакле, на нашим просторима роде су око четири мјесеца годишње и то због гнијежђења, док се у Африци стално селе са станишта на станиште. Пут до Африке траје три месеца, у једном правцу, тако да рода већину живота проведе у покрету и ван куће.

Унапријед „програмиран” пут присутан је у инстинктима рода вјероватно много прије него што је човјек почео да корача Земљом. Како оне не могу да лете преко мора, односно не могу много времена да проведу у лету, користе двије устаљене руте до Африке којима заобилазе Медитеран. Већина се спушта долином Нила ка циљу, након што пређу у Азију преко Босфора, и затим преко Суеца улазе у Африку и настављају пут ка крајњем одредишту. Нека друга јата, пак, директно прелазе из Европе преко Гибралтара.

Кад се врате у наше крајеве, формирају се парови и обично долазе на своја гнијезда. Како мужјаци одвојено путују од женки, ко први стигне до гнијезда, чека оног другог.
 
Рода је велика птица и ријетко ко у животињском свијету може да јој науди, осим, наравно, човјека који јој руше гнијезда. Некада су гнијезда рода красила бројне димњаке у Семберији, а како се, нажалост, многи димњаци не пуше и гнијезда рода су се баш проредила.

(Семберија инфо)