У ИЗЛОГУ НА ЛОКАЛНОМ КОРЗОУ :: Semberija INFO ::

 

У ИЗЛОГУ НА ЛОКАЛНОМ КОРЗОУ


“Умјесто матурске слике на таблоу,
у неком излогу на локалном корзоу,
све што радим ја,
ја радим због ње...“, пјевао је, сада већ давне, 1979. године  Ђорђе Балашевић, на албуму ,,Мојој мами умјесто матурске слике у излогу“.
 
Лијепог обичаја објављивања слика генерација матураната у многим срединама више нема, али, срећом, то није случај с нашим градом.
 
Наиме, ријетки су градови попут Бијељине који имају ову вишедеценијску традицију, а која је настала у вријеме кад је фотографија постала важна и популарна. Такав дух гаје бијељинске генерације, а на тај начин се изражава и поштовање према средњошколцима нашег града.
 
Фотографије са паноима матураната и њихових разредника и овог прољећа су украсиле излоге локала на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића и ужем центру града. Пролазници застану и погледају пано јер увијек неког препознају или једноставно застану да погледају маштовито рјешење матурског паноа с ког се смијеше младићи и дјевојке.
 
Ову традицију власници продавница у центру града деценијама подржавају, те су се и овај пут одазвали  молбама бијељинских средњошколаца и омогућили им да у излозима пронађу кутак у који су поставили своје паное.
 
-Бијељина је град младих људи и они представљају највећу вриједност и потенцијал, а то се традиционално потврђује и на начин да се у прољеће фотографије матураната свих средњих школа поставе у излозима локала у центру града. Матурски панои на неки начин свједоче и о прекретници у животу младих Бијељинаца, јер је завршетак средње школе важан догађај у животу младих људи. Тако матурски панои представљају још једну генерацију која је спремна да да свој допринос развоју града, кажу у Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе града Бијељине.
 
Овог прољећа 1.065 младих завршава средњу школу у Бијељини, то су Гимназија ,,Филип Вишњић“, Техничка школа ,,Михајло Пупин“, Пољопривредна и медицинска школа, Економска школа, Музичка школа ,,Стеван Стојановић Мокрањац“ и Средња стручна школа Јања.
 
-Обожавам да гледам матурске слике! Баш је лијепа ова младост нашег града, рекла је једна од суграђанки која је застала пред излогом у ком је, поред изложеног продајног асортимана, своје мјесто нашао и матурски пано. 
 
Семберија инфо (М.Решидовић)