ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ПРОСЛАВЕ МАТУРСКИХ ВЕЧЕРИ У СЕМБЕРИЈИ? :: Semberija INFO ::

 

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ ПРОСЛАВЕ МАТУРСКИХ ВЕЧЕРИ У СЕМБЕРИЈИ?


Републички штаб за ванредне ситуације донио је Одлуку којом се ученицима завршних разреда омогућава прослава матурске вечери у периоду од 1. јуна, у складу са прописаном мјером ограничења окупљања више од 50 лица.

Обавеза директора школа је обезбјеђење прославе матура у складу са мјерама које предвиђају највише 50-оро окупљених на једном мјесту, наведено је , између осталог у Одлуци Републичког штаба.

Школе у Семберији су спремне да у складу са упутама Штаба реализују матурске вечери, односно спроведу све мјере заштите.

Економска школа ове године има шест одјељења матураната.

- На ниову Актива средњих школа ми смо почели утврђивање броја заинтерсованих за прославу матурске вечери. На основу резултата те анкете процијенићемо да ли ћемо славити матуру. Тренутно није велико интересовање али то не значи да се то неће поромијенити - каже Душко Ђурић, директор Економске школе у Бијељини.

Матурске вечери се могу организовати у току јуна.

Млађи матуранти – основци , према ријечима директора школа малу матуру неће обиљежавати, како је то раније био обичај.

- Дјеца морају бити са маскама, два метра једно од другог, нема плеса, нема приласка једно другом да се сликају, и одјељенске старјешине у разговору са родитељима и ученицима су закључили да је неизводљиво слављење матуре. Нико не може да прихвати договорност. Ја први не могу да скупим 110 ученика да славе. А дјеца не желе да славе по једно одјељење. То би било негдје у холу, или у сали, а то би требали пет вечери да славимо - наводи Ђорђе Мирковић, директор ОШ "Свети Сава" у Бијељини.

Ове године школа "Свети Сава" има пет одјељења матураната, односно 114 ученика завршног 9. разреда, што је мање него прошле године.

Каква - таква утјеха за матуранте су фотографије, односно матурски панои који ће остати као свједочанство о малој матури.

(РТРС)