ПОЛА НОВО, ПОЛА СТАРО :: Semberija INFO ::

 

ПОЛА НОВО, ПОЛА СТАРО


Да међу људима има различитих ставова и несугласица потврђује примјер станара једне зграде у насељу ,,Маринковић'' у Бијељини.

С обзиром да је више мишљења теже усагласити, станари ове зграде, која има два улаза, одлучили су да се подијеле и да сваки улаз формира своју заједницу етажних власника. Након формирања, јасно је да ,,сваки улаз'' одлучује шта ће да ради и у шта ће улагати свој новац. Како је фасада на тој згради оронула, станари једног улаза се договоре да реновирају фасаду и ураде изолацију на својој половину.

Прије но што су кренули у реализацију посла, консултовали су надлежне у Градској управи.

-Питали смо их да ли је проблем да ми на нашој половини зграде урадимо нову фасаду и да ћемо водити рачуна да изглед фасаде не одудара од осталих зграда у насељу. Они су нам одговорили да то није никакав проблем и да је добро да се било шта ради. Тако смо и кренули у посао'', каже један од дугогодишњих станара и истиче да су у Градској управи обећали ће и они финансијски учествовати у реализацији ових радова.
Једна станарка, која такође дуго живи са породицом у тој згради, каже да је одушевљена послом који се ради.

-Фасада је била јако оштећена, на терасама су отпадали комади бетона. Многи од нас нису могли сјести на терасу, јер ниси знао кад ће комад бетона отпасти. Најгоре је било код породице Крстић, али како су мајстори урадили ове двије стране фасаде, зграда изгледа као да је нова. Многи су се мучили и са влагом, посебно је влажило у оним становима који су окренути ка попречном зиду зграде. Да не говоримо колико је сада топлије у становима, јер се ставља и изолација. А, код нас је у насељу годинама гријање јако лоше'', тврди ова станарка и мисли да се нису много задужили да би завршили овај велики посао.

-Коштаће нас по 1.500 КМ по стану које треба да отплатимо за пет година'', децидна је она.

Небојша Зорић, станар из другог улаза зграде, друге половине гдје остаје стара фасада, признаје да ово што су комшије урадиле је одлично, али, каже да се њему много више допада стара фасада урађена фасадном циглом, али поштује свачије мишљење и избор.

-Ако се ми одлучимо да нешто радимо, ја сам за то да реновирамо терасе, а да оставимо дијелове фасаде са циглом'', каже Зорић.

На питање извођачима радова да ли су некада радили само пола фасаде на неком објекту, признају да нису и да им је необично што сад тако раде, али, као професионалци, поштују вољу наручилаца.

Семберија инфо (В.З.)