ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА:СВЕ ЈЕ У СЛУЖБИ ЗАШТИТЕ ЗДРАВЉА ГРАЂАНА :: Semberija INFO ::

 

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА:СВЕ ЈЕ У СЛУЖБИ ЗАШТИТЕ ЗДРАВЉА ГРАЂАНА


Епидемиолошка ситуација на подручју Града Бијељина није се значајно промијенила у односу на јучерашњи дан (27. март), а све је у функцији спречавања ширења вируса корона, речено је на Штабу за ванредне ситуације.

Градоначелник Мићо Мићић, навео да је на граничном прелазу Рача прешло 250 камиона и 15 путничких возила,а на Павловић мосту 33 камиона и два путничка возила.

-Полицијска управа Бијељина издала је један прекршајни налог лицу које се кретало у вријеме полицијског часа, а евидентиране су,  а које су прекриле наредбу. Комунална полиција је имала 119 контрола, а три особе нису нађена на наведеним адресама. Кол центар је имао 53 позива, од чега се 33 односило на доставу хране.куслугу куповине хране. Предузеће “Водовод и канализација” изврио је дезинфекцију 212 евидентираних ЗЕВ-а, а предузеће “Комуналац” је извршио дезинфекцију ромског насеља. Од вечерас, 28. марта, креће се у понављање дезинфекције свих улица у граду”, рекао је Мићић.Он је истакао да Штаб сматра да је узимање 28 узорака до сада мало, те да очекује да ће број тестираних бити већи. Мићић је истакао да није задовољан информацијом да се пуштају људи из кућног карантина, а нагласио и да није добијена сагласност од ОС БиХ да се уради карантин за лица која не поштују прописе, те за лица која улазе на граничном прелазу Рача, а која би требала бити смјештена под прописани надзор.

-У те сврхе ћемо оспособити школску салу “Вук Караџић” са 36 кревета, а која ће бити у функцији од 29. марта”, рекао је Мићић. Он је додао да ће сви у градској управи од мартовске плате издвојити од 10 до 20 посто плата у Фонд солидарности, а сви у Градској управ који имају примања до 1. 000 КМ по пет посто.

Директор Дома здравља др Душко Миловановић подсјетио је да је у функцији карантин у Дому ученика и да је све организовао у скалду са препорукама.

-Од четири особе са ЦОВИД 19, три смо смјестили у Дом ученика, а мајку троје дјеце смо под надзором оставили у кући јер има троје малољетне дјеце. Ријеч је о особи која је изузетно дисциплинована, тако да смо са епидемиолозима и инфектологом донијели такву одлуку”, рекао је др Миловановић. Помоћник директора болнице др Микајло Лазић нагласио је да болница спремна за случај евентуалног погоршања епидемиолошке ситуације.

-Ставили смо у функцију и старо грудно одјељење, имамо 10 респиратора, а очекујемо долазак још, о чему је јавност упозаната из претходних изјава са сједница. Бијељинска болница је спремна да у сваком тренутку реагује како то струка и процедуре налажу, а по питању тестирања, морам нагласити да се оно врши искључиво на основу симптоматологије. У току је припрема и Центра за анализу узорака која ће се обављати у Бијељини, а то ће свакако доприњети да брже долазимо до резултата. Наш микробиолог и лабораторијски техничар су на обуци, како би били спремни за рад са апаратом који ускоро очекујемо да ће стићи у нашу болницу”, рекао је др Лазић и апеловао на грађане да буду искрени и самоодговорни, јер то је изузетно важно у даљој епидемиолошкој слици.

Семберија инфо (О.Стјепановић)