БИЈЕЉИНА: ИСПЛАЋЕНИ СВИ ПОЉОПРИВРЕДНИ ПОДСТИЦАЈИ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ИСПЛАЋЕНИ СВИ ПОЉОПРИВРЕДНИ ПОДСТИЦАЈИ


Аграрни фонд Града Бијељина је 24. марта 2020. године завршио исплату пољопривредних подстицаја за 2019. годину. Последња транша подстицаја је износила око 300.000 конвертибилних марака, а овај износ је распоређен за подршку сточарима, односно, за узгој телади и прасади за даљи тов, властити угој јуница и приплодних оваца, за пластеничку производњу, наводњавање, организовани откуп воћа и поврћа, односно, интервентни откуп у сточарству.

Буџет Аграрног фонда за 2019. годину износио је 1,1 милион КМ, а за прву следећу сједницу Скупштине Града у плану је усвајање Одлуке о програму коришћења средстава Аграрног фонда Града Бијељина.

Овим поводом, градоначелник Бијељине Мићо Мићић је истакао да ће, након завршетка кризе изазване тренутном епидемијом, обезбјеђење довољне количине хране бити један од најважнијих циљева које Република Српска мора себи да постави.

- Свједоци смо да се сада затварају границе за људе и одређене робе, а за неколико мјесеци може се догодити да буду затворене и за промет хране. Зато морамо имати храну за своје потребе, како бисмо спремно превазишли последице епидемије вируса корона у Српској. Надамо се да ће ови подстицаји олакшати прољетну сјетву нашим пољопривредницима – изразио је своје очекивање градоначелник Мићић.

Поред исплате подстицаја, Градска управа је, у циљу подршке прољетној сјетви, одобрила рад пољопривредних апотека и продавница тракторских дијелова. Такође, како би се смањили непотребни контакти, пољопривредницима ће бити омогућено да се на 15 пунктова у сеоским мјесним заједницама пријаве за добијање регресираног горива.