Друштвено користан рад као алтернативна кривична санкција :: Semberija INFO ::

 

Друштвено користан рад као алтернативна кривична санкција


Представници Министарства правде у Влади Републике Српске Ненад Миркоњ и Армина Ђузел представили су данас Градској управи, јавним предузећима и установама у Граду Бијељина рад у јавном интересу као алтернативну кривичну санкцију у систему кривичних санкција.



Инспектор у Министарству правде Републике Српске Ненад Миркоњ појаснио је да је рад у јавном интересу једна од алтернативних санкција која предвиђа могућност да надлежни суд, на захтјев осуђеног, изречену казну затвора у трајању до једне године замијени радом у јавном интересу.

- Јако нам је важно да остваримо сарадњу са локалним заједницама и јавним предузећима и установама, јер се ова врста алтернативне санкције извршава у мјесту пребивалишта осуђеног лица - истакао је Миркоњ.
Он је навео да рад у јавном интересу не може бити краћи од 60 часова у мјесец дана нити дужи од 360 часова у шест мјесеци.

- Тај рад је бесплатан и предузећа и установе које се одлуче на овакву сарадњу, добијају радну снагу, а немјерљива је корист за друштвену заједницу, јер ова мјера задовољава интересе свих учесника у процесу - осуђеника, јер задржава и своје радно мјесто и не одваја се од породице, али и друштва, јер се избјегавају трошкови боравка у затвору, али и јавних установа и предузећа, који добијају раднике за друштвено користан рад, као и закона, јер се задовољава функција казне.- додао је Миркоњ.

Министарство правде у сарадњи са Савезом општина и градова Републике Српске спроводи активности на стварању услова потребних за извршење алтернативне мјере рада у јавном интересу и објавиће јавни позив за пријаву учешћа правних субјеката у реализацији мјере рада у јавном интересу, а потом сачинити листу субјеката који испуњавају услове код којих се може извршавати ова мјера.

Град Бијељина