ПОДРШКА СВЕШТЕНСТВУ И НАРОДУ У ЦРНОЈ ГОРИ :: Semberija INFO ::

 

ПОДРШКА СВЕШТЕНСТВУ И НАРОДУ У ЦРНОЈ ГОРИ


У Бијељини је вечерас, у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице, организован молебан у знак молитвене подршке обесправљеном и страдајућем свештенству, монаштву и вјерном народу епархија Српске православне цркве у Црној Гори.
 
Молебан је, пред великим бројем окупљених вјерника, служио епископ зворничко-тузлански Господин Фотије, уз саслужење свештенства Епархије зворничко-тузланске.
 
Поручио је да сви окупљени са овог мјеста још једном заједно изражавају братску солидарност са архијерејима, свештенством, монаштвом и вјерним народом у Црној Гори. 
 
-Гледамо ових дана на телевизији како људи тихо пролазе на снијегу, на киши, пролазе, иду, узвикују и говоре или псалме или молитве или поуке светих отаца, тражећи права нашој цркви тамо на тим просторима. И сигурно , као што је рекао велики пјесник ,,Све нас ране нашег рода боле“, тако и ми, када то посматрамо, саосјећамо са њима и као да смо и ми сами тамо. Нека Бог подари добро томе народу и да изнесе крст свједочења свога у овоме тренутку Божићнога мира, али и распећа кроз које тренутно пролазе. Чули смо сви да је држава Црна Гора донијела некакав закон о слободи вјероисповијести који се прије може назвати закон о ропству вјероисповијести кад се то тиче Српске православне цркве и нашега народа у Црној Гори, рекао је епископ Фотије.
 
Како је истакао,  стварали су те манастире, цркве и  црквене објекте људи који су сигурно у то доба, прије сто и више година, осјећали себе само и искључиво Србима.
 
-Осјећали су се Србима који живе у Црној Гори, као што су Срби који живе у Републици Српској, као што су Срби који живе у Шумадији, као што су Срби који живе у Војводини и на другим мјестима. Дакле, то су Срби, а географски припадају том предјелу, указује епископ Фотије и пита како је могуће да се сада каже да то нису објекти Српске цркве, а одувијек је било тако.
 
У свом обраћању епископ Фотије се осврнуо на ћутање Запада поводом доношења Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори.
 
-Оно што је још интересантно је да читав западни свијет ћути на такав закон који нема никакве везе са демократијом, ни слободом, нити правима, него је управо све супротно томе, те потире све оно што је људско и што је божанско, рекао је епископ Фотије.
 
Молебану су присуствовали бројни грађани који су истакли да су се окупили да би изразили солидарност са српском браћом у Црној Гори.
 

Крајем 2019. године, тачније, 27. децембра,  у Скупштини Црне Горе усвојен је Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница , који је дан послије потписао предсједник Црне Горе Мило Ђукановић. Према том закону цркве у Црној Гори морају пружити доказ о власништву над зградама и земљиштем које су посједовале прије 1918. године, док, у супротном, тој имовини пријети експропријација.
 
Усвајање овог закона осудила је Српска православна црква, а активно негодовање изразила је и опозиција. Организују се протести на којима свакодневно ријеке људи у многим градовима Црне Горе излазе на улице, протестују, те одлазе у храмове и цркве у којима се служи молебан. Протести не јењавају, те се осим у Црној Гори одржавају у Србији, Републици Српској, али и широм свијета.

портал Семберија инфо (М.Решидовић)