ПЕТА ПРИМАВЕРА ОД 19. ДО 22. МАРТА :: Semberija INFO ::

 

ПЕТА ПРИМАВЕРА ОД 19. ДО 22. МАРТА


Престижни Интернационални фестивал класичне музике „Примавера“ биће одржан по пети пут од 19. до 22. марта у Етно-селу „Станишићи“. Као и претходних година, организатор „Примавере“ је Удружење грађана „Музички умјетници Семберије“.

Такмичарски дио Фестивала биће одржан у осам дисциплина: клавир, клавирски дуо, флаута, гитара, соло пјевање, хармоника, виолина и солфеђо, а извођења ће вредновати међународни жири састављен од еминентних умјетника.
Током три фестивалска дана љубитеље класичне музике очекују и концерти побједника који ће бити одржавани у вечерњим часовима, по завршетку такмичења.

Ове године у дисциплини клавир соло за побједнике у шест категорија обезбијеђена је награда „ЈА САМ УЧЕНИК ШКОЛЕ“ - поклон пианино „Feurich model F122“ у вриједности од 11.000 КМ, коју ће добити школа коју ученик представља.

„Примавера“ је међу фестивалима са највећим бројем такмичара у БиХ и региону, а број пријављених из године у годину расте. У 2019. години 470 младих умјетника из 79 музичких школа и академија из БиХ, земаља региона и Европе имало је прилику да своја знања и музичко умијеће представи у Бијељини.

Као и претходних година, улаз за сва такмичења и концерте током фестивала је слободан и отворен за јавност.

Удружење грађана „Музички умјетници Семберије", основано је прије пет година с циљем подизања музичке културе и унапређења музичке умјетности. Поред Фестивала „Примавера", који је за релативно кратко вријеме постао цијењен међу музичарима и музичким педагозима који његују класичну музику, ово Удружење организује врхунске културне догађаје у Бијељини, међу којима су били изузетно запажени и посјећени концерти Бањалучке филхармоније, Симфонијског оркестра Радио Телевизије Србије и недавно одржани концерт Београдске филхармоније.