ПРОМОВИСАНА КЊИГА СРЂАНА ЛАЛИЋА АКАДЕМАЦ – ВИЗИЈА ИЛИ/И ИГРА :: Semberija INFO ::

 

ПРОМОВИСАНА КЊИГА СРЂАНА ЛАЛИЋА АКАДЕМАЦ – ВИЗИЈА ИЛИ/И ИГРА


У народној библиотеци „Филип Вишњић“ вечерас је промовисана књига Срђана Лалића, проректора за друштвена питања  на Универзитету Источно Сарајево, под називом „Академац – визија или/и игра“, чији је издавач Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Бијељина.

Професор доктор Стеван  Р. Стевић, који је написао и предговор за ову књигу, каже да Лалићева књига може послужити као упутство младим људима како да се спасе од погрешног избора.

„Свако од нас има могућност да бира, да крене погрешним или правим путем. Увијек је лакше кренути погрешним путем, тамо гдје је кафић, кафана, друштво, тамо гдје се књига замијени чашом алкохола. Јунак Лалићеве приче је у почетку скренуо с правог пута, упркос томе што га је мајка упућивала на тај пут. Срећа долази онда када се човјек најмање нада. Одлучио је да се врати факултету и кући и почео је вјеровати у праве вриједности, одредити у животу циљ, бити упоран, истрајати, вјеровати у себе и у Бога. Због тога је Лалићев јунак искористио повјерење и подршку мајке, јер оца није имао, искористио је подршку коју су му пружили професор и прота који је био уз њега“, изјавио је професор Стеван Р. Стевић, истичући да се упорни рад увијек крунише правим вриједностима.

Лалићева књига је по много чему необична, рекао је рецензент књиге, професор др Цвијетин Ристановић.
 

„Аутор је одабрао тему која се ријетко обрађује, а то је утицај спорта на физичко и духовно формирање младих, у овом случају на формирање студентске популације. Књига „Академац“ је посвећена Спортском клубу „Акдаемац“ Универзитета у Источном Сарајеву  и у њој се говори о томе како је спорт био главна инспирација и главни мотив да се један млад човјек, студент, који је напустио студије, врати поново на факултет. Има у овој књизи још необичности, јер је аутор књиге, професор економске групе предмета, успио да напише књигу о утицају спорта на васпитни развој младих људи“, истакао је професор Ристановић, нагласивши да је у књизи дато само прво полувријеме, док друго полувријеме тек слиједи.

Аутор књиге, професор Срђан Лалић каже да је ово његова прва књига којом је желио показати да се само ентузијазмом и радом може доћи до правих резултата.

„У духовном, васпитном развоју и одгоју дјеце изузетно је важна породица, али пуно може помоћи и школа, образовна институција и Црква. Млади, који су на раскрсници живота и који улазе у свијет одраслих, а то су углавном средњошколци, треба да се уче вољи, раду, стрпљењу и вјери и тако ће стићи до правог циља“, каже професор Срђан Лалић.

портал Семберија инфо (Љ.Љубојевић)