Семберија: Мјештани заоравају путеве и банкине :: Semberija INFO ::

 

Семберија: Мјештани заоравају путеве и банкине


БИЈЕЉИНА - У селима Семберије уочен је проблем заштите локалних и некатегорисаних путева јер многи мјештани врше узурпацију путног појаса, засипају канале и заоравају коловоз и банкине, наводи се у информацији о стању путева градског Одјељења за стамбено-комуналну дјелатност.

"Многи мјештани износе земљу на коловоз приликом обраде земље, не сасијецају растиње и дрвеће на међама између пута и парцела, нелегално граде масивне ограде и објекте којим умањују прегледност и угрожавају безбједност саобраћаја. Ради заштите путева неопходно је обуставити ову негативну активност и праксу", оцијењено је у материјалу припремљеном за децембарску сједницу Скупштине града.



Надлежни наводе да сама активност комуналне полиције и саобраћајног инспектора у овом моменту није довољна да би се сва путна мрежа на подручју града квалитетно заштитила и да је с тим циљем неопходна сарадња инспектора, мјесних заједница и нарочито судова.

Начелник Комуналне полиције у Бијељини Ратомир Драганић рекао је Срни да су на сеоским путевима за девет мјесеци извршили 165 прегледа, сачинили 63 записника којима је констатовано да нешто није у реду и издали 46 рјешења којима је наложено да се уочени проблеми отклоне.

Он каже да мјештани најчешће тако и ураде, а у два случаја када нису поступили по рјешењу издати су им прекршајни налози.

За овај прекршај предвиђена казна за физичка лица је од 200 КМ до 500 КМ.

Наводећи да се дешавало да некатегорисани путеви буду заорани, препријечени, прекопани каналима за пролазак воде, Драганић наводи да је најчешћи проблем, ипак, њихово зарастање у жбуње и дреће.

Путну мрежу у Бијељини чини 225 градских улица дужине 175 километара, 259 километара локалних путева и 1.500 километара некатегорисаних путева.

Годишње се на путеве уграђује око 100 нових саобраћајних знакова.

У ресорном градском одјељењу оцјењују да је тренутно стање улица у Бијељини солидно и наводе да је обављено крпљење ударних рупа, те да се на томе континуирано ради док дозвољавају временски услови.

Бијељина има осам локација на којима је саобраћај регулисан свјетлосном сигнализацијом и 13 раскрсница са кружним током.

СРНА/Независне новине