МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ОРГАНИЗОВАН ПРИЈЕМ У ГАЛЕРИЈИ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ :: Semberija INFO ::

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ОРГАНИЗОВАН ПРИЈЕМ У ГАЛЕРИЈИ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ


Коалиција “Колоси” заступа и представља интерес око 10.000 особа са инвалидитетом, а циљ им је укључивање у све сегменте живота. Технички секретар Коалиције Милорад Јовић је, честитајући 3. децембар, дан кад се обиљежава дан особа са инвалидитетом,  истакао да се “снагом удруженог и тимског рада, помјерају препреке на том путу”.

-Укључивање лица са инвалидитетом у сваку од 17 тема из европске Агенде 2030. задатак је нашег будућег заговарања, што укључује инклузивно образовање, запошљавање, одговарајућа ортопедска помагала и превоз, као и наставак подизања свијести носилаца власти и свих у друштву да лица са инвалидитетом желе једнаке могућности, подршку и уважавање - никако сажаљење и милостињу”, рекао је Јовић на пријему који је одржан у Галерији градског Центра за културу. Према његовим ријечима, “међу лицима са инвалидитетом има веома образованих, талентованих, креативних и амбициозних људи и поставио циљ да до наредног обиљежавања Дана лица са инвалидитетом бар пет њих добије запослење у Бијељини. Коалиција “КОЛОСИ”окупља 13 удружења, међу којима су и четири врло успјешна спортска клуба лица са инвалидитетом чији су трофеји поводом 3. децембра представљени јавности, а то су: Стрељачки клуб “Орао”, иначе су шести пут прваци Републике Српске, тринаестогодишњи Страхиња Росуљаш је најбољи кошаркаш у колицима, Перо Савић је шампион у стоном тенису у региону, а рекордери у гађању ваздушном пушком су Здравко Црногорац и Велизар Шурбат, освајачи годишњих награда за најбољег спортисту града. Према Јовићевим ријечима, “подршку локалне заједнице лицима са инвалидитетом, награђују промовишући свој град у најбољем свјетлу”. Градоначелник Мићо Мићић је на пријему рекао да је неопходна појачана брига локалне заједнице о готово 10 одсто становништва које чине лица са инвалидитетом. 

-Знамо проблеме, од савладавања физичких препрека до образовања и запошљавања, те се годинама трудимо да вам пружимо што већу подшку, па смо међу првима у Републици Српској основали и предузеће које запошљава лица са инвалидитетом”, рекао је Мићић и нагласио да се диви упорности и борби лица са инвалидитетом за једнака права у друштву, посебно спортистима. Мићић се захвалио спортистима за промоцију Бијељине и најавио већа издвајања из градског буџета за дјеловање Коалиције “КОЛОСИ”.

портал Семберија инфо (О.Стјепановић)