ОДЈЕЉЕЊА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ: НА ВИСИНИ ЗАДАТКА :: Semberija INFO ::

 

ОДЈЕЉЕЊА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ: НА ВИСИНИ ЗАДАТКА


Одјељење за инспекцијске послове Градске управе Града Бијељина остварило je све стратешке циљеве који су планирани Планом рада Одјељења за првих девет мјесеци 2019. године са 3774 извршене контроле, што је у односу на исти период 2018. године чак 127 контрола више. Узето је 545 узорaка за лабараторијски преглед, односно 23 узорка више у односу на план за деветомјесечни период 2019. године. Издато је 936 рјешења, што је за 94 рјешења више у односу на исти период 2018. године и то указује на законску могућност превентивног дјеловања инспекције, односно превентиван став ка новоoснованим правним лицима и предузетницима. Издато је 65 закључака. Вриједност издатих прекршајних налога је 139.350 КМ и испод је зацртаног плана, што је још један показатељ да је Одјељење заузело превентиван и корективан став ка субјектима надзора, а према онима који су свјесно кршили законске и подзаконске прописе’’, наводи Бобан Јовичевић, начелник Одјељења за инспекцијеске послове и истиче да су се у Одјељењу понашали репресивно, а све у складу са законским прописима.

Како наводи, у договору са градоначелником омогућено је повећање буџета Одјељења и сходно томе Инспекција за храну, Здравствена инспекција, Пољопривредна инспекција и Ветеринарска инспекција узеле су 545 узорака за лабараторијски преглед, који су се односили на анализу хране на микотоксине, испитивање микробилолошке исправности, хемијска анализа на адитиве, хемијска анализа на фталате, узимање узорака хране анималног поријекла, као и узорци минералних ђубрива и сјеменског материјала. Ветеринарска инспекција је издала 14.589 В.С. образаца, а вршила је и дезинфекцију возила.

-Иста инспекција је извршла 523 прегледа у клаоницама на територији Семберије, као и велики број контрола рибара и месница на територији коју покрива. Здравствена инспекција је ванредним контролама вршила надзоре у вртићима, школама, домовима за дјецу, омладину и стара лица, обаввљала контролу дјечијих играоница у затвореном и на отвореном простору, као и контролу базена у току сезоне и у контролама код три субјекта утврдила посједовање ПОУ са недозвољеном количином фталата. Пољопривредна инспекција је у току прољећне и сада, у периоду јесење сјетве, вршила и врши ванредне контроле сјеменског и садног материјала, као и квалитет минералних ђубрива, а контролисана су и алкохолна пића. У току сезоне коровске и аларгене биљке амброзије извршен је велики број контрола на пољопривредном земљишту и издати су налози да се уклони амброзија са 59 хектара. Саобраћајна инспекција је, кроз ванредне контроле, вршила надзор над редовним градским и приградским аутобуским превозом. Контролисани су они који се баве нелегалним међународним превозом путника. Вршене су контроле и на сузбијању нелегалног такси превоза, који је сведен у границе статистичке грешке. Урбанистчко-грађевинска инспекција је вршила контроле на сузбијању нелегалне градње, контроле посједовања употребних дозвола, као и уклањање нелегалних објеката'', констатује даље начелник Одјељења за инспекције.

Према његовој евиденцији, Тржишна инспекција је вршила контролу евиденције боравишне таксе, контролу легалности дјечијих играоница, рад на сузбијању нелегалне продаје на улицама и око градске Зелене пијаце, те продају аутомобила ван простора ауто - пијаце, контролу мјерних инструмената на откупним станицама житарица, контролу мегамаркета. Одузета је роба, у вриједности од 3.880 КМ, а вођене су и све друге активности у оквиру надлежности.

-Организована су дежурства инспектора и постигнута је одлична сарадња са ЦЈБ Бијељина. Водна инспекција је контролисала нелегални ископ шљунка, водне сагласности и дозволе. Вршена је контрола загађивања површинских вода. Еколошка инспекција је исконтролисала све субјекете који су обавезни да посједују еколошку дозволу и контролу одлагања кориштеног уља за аутомобилске и друге моторе. Инспекција рада и заштите на раду контролисала је заштиту радника на раду и санкционисала субјекте који си запошљавали раднике, а нису их пријављивали. У посљедњем кварталу текуће године планирани су нови стратешки циљеви који ће омогућити да грађани града Бијељина живе у повољном пословном амбијенту и окружењу и да не буду изложени злоупотребама од стране субјеката чији рад надзире Одјељење за инспекцијске послове'', каже Бобан Јовичевић и апелујемо на све субјекте који су предмет контроле и надзора Одјељења за инспекцијске послове да се придржавају обавезе поштовања законских и подзаконских прописа.

-Нашим контролама остварујемо повољно пословно окружење и то је један од разлога што је Бијељина - град будућности'', поручује на крају начелник градског Одјељења за инспекцијске послове.