ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ: ВРТИЋАНЦИ ОБИЉЕЖАВАЈУ НЕДЈЕЉУ ЗДРАВОГ ЖИВОТА :: Semberija INFO ::

 

ДЈЕЧИЈИ ВРТИЋ ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ: ВРТИЋАНЦИ ОБИЉЕЖАВАЈУ НЕДЈЕЉУ ЗДРАВОГ ЖИВОТА


У периоду од 14. до 18. октобра у Дјечијем вртићу ,,Чика Јова Змај“ обиљежавају ,,Недјељу здравог живота“. Будући да је, како подсјећају у овој предшколској васпитно-образовној установи, 15. октобра Свјетски дан чистих руку и Међународни дан пјешачења, а 16. октобра Свјетски дан здраве хране, прије неколико година одлучили су да једну недјељу посвете промоцији здравог живота.



,,Прије и послије јела треба руке прати,/ немој да те на то опомиње мати./ Прљавим рукама загади се јело, па се тако болест унесе у тијело,“, стихови су пјесме ,,Прљаве руке“,  Јована Јовановића Змаја, које су малишани вртића, који носи име овог великог дјечијег пјесника, рецитовали окупљени око чесме у Градском парку. До парка су прошетали полазници старијих вртићких група у уторак, 15. октобра, на Свјетски дан чистих руку и Међународни дан пјешачења, а након рецитовања неколико пригодних пјесмица на чесми су и опрали ручице. 

-Током ,,Недјеље здравог живота“ организујемо различите активности које се баве формирањем здравих животних навика код наших најмлађих, истиче директор Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај“ Славиша Вујановић додавши да су ово садржајно богати дани.

Прво је у понедељак, 14. октобра, а са циљем организовања Школице спорта за дјецу вртића,  уприличено потписивање Споразума о сарадњи између Педагошког факултета у Бијељини и ЈУ Дјечији вртић ,,Чика Јова Змај“, а у објекту вртића на Лединцима ,,Плави чуперак“ организован је спортски дан ,,У здравом тијелу- здрав дух“.

У уторак, 15. октобра, на Међународни дан пјешачења, полазници старијих вртићких група прошетали су до Градског парка, а како је тог дана и Свјетски дан чистих руку, обиљежили су га у свим објектима кроз различите активности, а под слоганом ,,Прије и послије јела треба руке прати“.
На Свјетски дан хране, 16. октобра,  старији вртићанци ће посјетити Зелену пијацу, а током дана ће различитим активностима, уз поруку ,,Храним се здраво! Браво, браво!“ обиљежити овај дан, а, између осталог, припремаће воћне салате. 

Полазници вртића у објекту ,,Радост“, те њихови другари у објету вртића ,,Мали принц“, у четвртак ће правити зимницу, док ће малишане у вртићу ,,Плави чуперак“ посјетити родитељ-љекар. 

-Богат ће бити и посљедњи дан ,,Недјеље здравог живота“ у нашем вртићу, недјеље у којој промовишемо здраву храну и здрав начин живота. Старији вртићанци ће са бакама, а поводом Свјетског дана јабука, имати радионицу ,,Из бакине кухиње“, њихови другари из средњих вртићких група посјетиће Зелену пијацу, док ће млађи вртићанци правити воћну салату, а ми, васпитачи, говорићемо им о томе како су витамини много здрави и много фини, најављује васпитачица Симонета Шубарић.      

Семберија ИНФО/ М. Решидовић