Потписан споразум у оквиру пројекта „Стварамо животне шампионе“ :: Semberija INFO ::

 

Потписан споразум у оквиру пројекта „Стварамо животне шампионе“


У просторијама Педагошког факултета у Бијељини данас је потписан споразум у оквиру пројекта „Стварамо животне шампионе“ између Педагошког факултета у Бијељини, Факултета пословне економије у Бијељини, те Синдикалног едукативног центра Републике Српске и Развојног центра за младе из Београда.



Далибор Стевић, декан Педагошког факултета казао је да су све активности које проводи Педагошки факултет усмјерене ка дјеци.



-Сви су свједоци да Педагошки факултет велики акценат ставља на спортско – едукативне активности кроз наш научни центар за раст и развој дјеце, као и наш камп који смо представили прије пар дана. Све је усмјерено да обезбједимо што боље услове за раст и развој дјеце. Ову педагошку активност факултет подржава, те се она уклапа у наш концепт да радимо са дјецом, а и да наши студенти учествују у томе, да би добили што више квалитетног знања  да сутра то могу преносити на дјецу. То се посебно  у овом моменту односи на квалитет и на враћање правих вриједности, што нам је задатак и на томе морамо неуморно радити“, рекао је Стевић.



Александра Кнежевић, координаторка концепта „Стварамо животне шампионе“ и програмска директорка Разојног центра за младе из Београда рекла је да је пројекат „Стварамо животне шампионе“ започет као регионални пројекат који је обухватао Србију, Босну и Херцеговину, Хрватску, Македонију, Црну Гору, те да су им се у међувремену придружили клубови из Турске, Бугарске, Португала и Грчке.



- Есенција свега овога јесте да деца у школу иду зато што морају, а на спорт зато што желе. Улога тренера тим је  већа у формирању здраве личности. Ако ми инсистирамо на стварању Роналда и Месија у 95 одсто случајева то се неће десити. Сви ми треба да инсистирамо на стварању срећног детета које ће волети да иде на тренинг, које ће одрастати са здравим навикама, учити о родној равноправности, еколошкој свести и поштовању у различитости у спорту и кроз спорт. То су те ситне вредности, а толико крупне које се ми трудимо да им усадимо кроз наше активности. Свесни смо да колико год да тим расте малобројни смо и да морамо да се ослонимо као на први зид подршке на тренере из различитих клубова и зато овај процес у фокус ставља тренера као педагога и као едукатора. Тренер је особа која треба да преноси те лепе вредности и да буде ослобођен притиска управе клубова да се „гања“ резултат. Један од основних захтева тренера који је био упућен ка нама јесте да се забрани такмичарски спорт до 16 године живота и то је нешто о чему сви треба дугорочно да размишљамо јер до те фазе деца треба да уживају, да се друже, повезују... Спорт је изузетно моћан канал за преношење порука и то је оно што концепт „Стварамо животне шампионе“ користи. Битно је да се ми трудимо да све активности буду бесплатне. Нама је ултиматум да спорт буде доступан за све. Знамо да у данашње време пуно родитеља финансијски себи не може да приушти одлазак на камп и зато све оно што се дешава у оквиру овог концепта увек и заувек ће бити бесплатно за све његове учеснике. Активности нису само кампови, то су и различите едукације за тренере, путовања, школе и семинари како би и они прати све те неке европске вредност, токове, методологије рада“, појаснила је Кнежевићева.



Потписивању споразума, поред представника Педагошког факултета у Бијељини, Факултета пословне економије у Бијељини, те Синдикалног едукативног центра Републике Српске и Развојног центра за младе из Београда  присуствовали су и професор др Срђан Лалић, проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Источном Сарајеву, Славиша Вујановић, директор ЈУ Дјечији Вртић „Чика Јова Змај“ Бијељина, те Владимир Ромчевић, координатор школе фудбала и тренер ФК „Графичар“ Београд.



Након потписивање споразума одржан је инфо дан у склопу "Стварамо животне шампионе" гдје су присутни кроз пројекцију видео материјала са претходних активности могли сазнати више о самом концепту спортско-едукативних активности које се реализују, те значајним податком да су исте за све полазнике у потпуности бесплатне.

(Семберија инфо)