Прваци градског такмичења из демократије – ЈУ Основна школа „Свети Сава“ Бијељина :: Semberija INFO ::

 

Прваци градског такмичења из демократије – ЈУ Основна школа „Свети Сава“ Бијељина


Екипа ученика ЈУ Основне школе „Свети Сава“ подијелила је 1. мјесто са ЈУ Основном школом ,,Кнез Иво од Семберије'' Бијељина на градском такмичењу из демократије и људских права за основне школе семберске регије. Ученици су представили пројекат под називом ,,Гдје су моја крила'' кроз који су указали на важност здраве исхране.

Припремајући се за такмичење из демократије и људских права, ученици су имали низ активности којима су афирмисали идеје којима се у пројекту баве.

Проблем који су ученици уочили је нездрав начин исхране ученичке популације и болести које су изазване конзумирањем нездраве хране и пића, а на које указују љекари, као што су дијабетес, повишен крвни притисак, депресија, па чак  и канцерогене болести. Тражећи узроке овог проблема дошло се до закључка да су потрошачка и медијска писменост код ученика на ниском нивоу, као и да је дио проблема непостојање школских кухиња код нас, а које су се показале као добро рјешење у земљама у окружењу.



У земљама које имају најбоље образовне системе, потрошачка писменост се стиче у оквиру предмета домаћинство, организују се предавања, пројекти, радионице преко  којих се афирмишу здрав начин исхране и развијање здравих животних стилова. Недовољна медијска писменост манифестује се у непрепознавању реклама које промовишу нездраву храну и пиће, а чија циљна група су управо дјеца.

Поводом Свјетског дана хране, 16.октобра, чланови нашег тима организовали су предавање о важности здраве исхране међу школском популацијом и потрошачке  писмености, на којем су говорили: др Стојанка Шкорић, педијатар и нутрициониста и Јован Василић, предсједник Удружења потрошача „Звоно“ из Бијељине, који је представио „Потрошачки буквар за основце“ великом броју ученика, родитеља и наставника који су пратили предавање.

Поводом Свјетског дана потрошача, 15.марта чланови тима су посјетили све основне школе у граду, као и пекару и маркете у близини школе. У школама су подијелили „Потрошачки буквар за основце“, плакате и летке, а у маркетима брошуру ,,Обавезе трговаца у заштити потрошача“. Тим поводом креирали су и постере којима указују на важност развијања хигијенских навика код ученика, али и трговаца.

Пројекат под називом „Гдје су моја крила?“ успјели смо  промовисати и преко медија који су са интересовањем пратили наше активности.

Осам ученика: Магдалена Танасић, Вук Танасић, Мелиха Хамзић, Селена Томић, Маријана Милинковић, Ива Стајић, Јана Кртолина и Ива Вукомановић,  заједно са ментором Миленом Миловановић од октобра мјесеца 2022. ангажовани су у реализацији пројекта, чији циљ јесте развијање демократске свијести и људских права код ученика кроз истраживачки рад.