СЕДМИЦА ПРЕВЕНЦИЈЕ КАРЦИНОМА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ ОБИЉЕЖЕНА БЕСПЛАТНИМ ПРЕВЕНТИВНИМ ПРЕГЛЕДИМА И СТРУЧНИМ ПРЕДАВАЊЕМ :: Semberija INFO ::

 

СЕДМИЦА ПРЕВЕНЦИЈЕ КАРЦИНОМА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ ОБИЉЕЖЕНА БЕСПЛАТНИМ ПРЕВЕНТИВНИМ ПРЕГЛЕДИМА И СТРУЧНИМ ПРЕДАВАЊЕМ


Близу 100 жена данас је обавило бесплатан ПАПА тест у оквиру акције коју је организовала Болница „Свети Врачеви“ Бијељина, поводом обиљежавања Европске седмице превенције карцинома грлића материце.  Папаниколау тест, или ПАПА тест је скрининг метода која се сматра златним стандардом у раној дијагностици  карцинома грлића материце.



Педесетогодишња М.М. из Бијељине каже да јој ова данашња акција у Болници “Свети Врачви” много значи.

“Немам књижицу и не радим, па немам пара за приватни преглед. Нисам била код гинеколога пет година а чула сам да баш много жена у посљедње вријеме умире од ове болести. Хвала болници што нам је омогућила ове прегледе”.

“Имам 65 година и редовно сам ишла на гинеколошке прегледе до короне.
Више од три године нисам била на прегледу и ово ми је баш добро дошло.

Драго ми је кад неко мисли на нас у данашње вријеме. То је стварно ријетко”, рекла је једна од многобројних жена које су чекале на преглед.



“У циљу подршке Европске недјеље превенције карционома грлића материце организовали смо стручно предавање и бесплатне превентивне прегледе, узимање Папаниколау теста нашим суграђанкама. Ове активности су имале за циљ подизање свијести код жена свих животних доби о значају превентивних гинеколошких прегледа и очувању свог репродуктивног здравља”, изјавила је прим.др Нела Митровић, помоћник директора за медицинске послове.

Рак грлића материце је малигно обољење које се јавља када дође до промјена на ћелијама грлића и оне почну да расту неконтролосано. Уколико се на вријеме открије, потпуно је изљечив.

“Данас се сматра да је најчешћи узрок рака грлића материце Хумани папиллома вирус - ХПВ. Сматра се да има око 150 различитих врста а 40 се преноси гениталним путем и изазивају инфекције гениталног тракта. Да би се ХПВ пренио са инфициране особе, потребно је да постоји оштећење на кожи или слузокожи. Инфекција ће се развити у оним случајевима када су слабе одбрамбене снаге организма. Остали фактори ризика су: стрес, хронична конзумација никотина или алкохола. Захваљујући добрим одбрамбеним снагама организма највећи дио популације успије да елиминише тај вирус у року од шест мјесеци, па до максимум 24 мјесеца. Али, код оних код којих остане у организму, изазива одређене патолошке промјене, превасходно на грлићу материце. Уз подршку нашег директора, проф. др Златка Максимовића од ове године на нашој микробиологији могућа је идентификација односно, верификација ХПВ-а. И не само да се утврди присуство ХПВ-а из бриса грлића материце него се утврди и који је тип.Тип 16 и 18 имају највећи онкогени потенцијал и чак се налазе код 99,8% жена које имају карцином грлића материце. Количина и тип вируса одређују који ће бити третман тих патолошких промјена на грлићу, да не дозволимо да пређу у карцином”, изјавила је др Миомира Бркић, шеф Одсјека за гинекологију.



Она наводи да у својој почетној фази, рак грлића материце не даје симптоме. Може се открити само редовним гинеколошким прегледима. Редован гинеколошки преглед обухвата узимање Папа налаза гдје се утврђује након бојења по Папаниколау да ли су ћелије нормалне или су измјењене.

Затим, посматрањем грлића под увећањем,  колпоскопијом, утврђује се да ли је  површина грлића материце нормалног изгледа, или има одступања.

Сваки пут кад се утврди, ако постоји Папа или патолошка колпоскопска слика,  иде се на даљу дијагностику.

“Оног тренутка када се јаве симптоми болест је већ узнапредовала, а симптоми су:  крварење између менструација,  контактно крварење (крварење приликом прегледа или односа), сукрвичав исцједак, јако непријатног мириса, бол у малој карлици, бол при односу, проблеми са мокрењем (сталан нагон на мокрење, немогућност задржавања мокраће или ретенција урина)”, напомиње др Бркић.

Према статистици Института за јавно здравство Републике Српске отприлике од 180 до 200 жена оболи од карцинома грлића материце а њих око 50 изгуби битку са овом болешћу.