МОЦАРТОВА МУЗИКА У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ 28. ЈАНУАРА :: Semberija INFO ::

 

МОЦАРТОВА МУЗИКА У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ 28. ЈАНУАРА


Центар за културу „Семберија“ 28. јануара 2023. године од 20 часова биће мјесто на којем ће бијељинска публика моћи да ужива у дјелима Моцарта, Менделсона, Холста, Бритена и Бартока у извођењу вансеријски талентованог ученика Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ Новака Трифковића у класи проф. Александре Радосављевић и бањалучког оркестра „Бан Светислав Тиса Милосављевић“ под диригентском палицом Бранке Радошевић Митровић.

Овим свечаним концертом и премијерним извођењем Мозартовог клавирског концерта К.В. 488, бр.23 у А-дуру, биће отворен први Фестивал класичне музике у Бијељини у организацији Града Бијељина и УМПРС „Мусика Арто“ који ће трајати од 28. до 30. јануара 2023. године.

Новак је ученик IV разреда и воли да каже да живи музику и живи са музиком, а побједник је многобројних међународних и републичких такмичења. Свираће у пратњи познатог бањалучког оркестра чувеног у региону по сарадњи са врхунским музичким умјетницима.

Таленат младог бијељинског музичара и очекивани врхунски квалитет предстојећег концерта препознала је и Градска управа града Бијељина која је подржала одржавање овог догађаја. Поред културног значаја за Бијељину, овај концерт ће бити и хуманитарног карактера, а сав прикупљени новац биће уплаћен за лијечење oсмогодишње Aнастасије Лакић, из Бијељине, која болује од акутне лимфобластичне леукемије високог ризика.

Улаз на концерт је бесплатан.

Фестивал ће бити едукативног карактера и мјесто инспиративних сусрета ученика основних школа, учитеља, ученика музичких школа, професора и студената из Републике Српске и региона.

Еминентни академски педагози и концертни извођачи ће публици понудити разноврсне садржаје - концерте, стручна предавања, концерт-предавања, мајсторске радионице и радионице за дјецу, а међу њима ће бити проф. Јокут Михајловић (Београд), проф. др Драган Шобајић (Београд),  проф. др Зоран Ракић (Београд), проф.др Милан Поповић (Београд), проф. мр Александра Радосављевић (Бијељина), проф. др Невен Шобајић (Београд), проф. мр Аиада Гаврилова (Барселона), проф. мр Арсен Чаркић (Бањалука), проф. Александра Падров (Сремска Митровица), проф.мр Милош Јањић (Ниш), проф. Братислав Ђурић (Београд), проф. Снежана Поповић (Шабац), Снежана Шалаи Тибор (Шабац), проф.мр Милена Зеленовић (Бијељина), проф. Драгана Ђурић (Бијељина) и Сарах Скопљак (Тузла).