ГРАДСКА УПРАВА БИЈЕЉИНА: О УПИСНОЈ ПОЛИТИЦИ У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА УПРАВА БИЈЕЉИНА: О УПИСНОЈ ПОЛИТИЦИ У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ


О уписној политици у средње школе, разговарали су представници Актива директора основних и средњих школа, Привредне коморе, Удружења “Предузетник” и Градске управе. Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа истакао је да је обавеза да се до краја децембра одрже овакви састанци и профилишу потребна занимања.

- Привредна заједница је предочила дефицитарна занимања, а школе ће настојати да удовоље захтјеву, одредили смо и број ученика који треба да се распореде по одјељењима и број одјељења који ћемо уписати”, рекао је Ђурић.



Директор Подручне привредне коморе Бијељина Славица Марковић је истакла да је уписна политика веома значајна за привреднике.
- Дефицитарна занимања која су потребна нашим привредницима у Бијељини су грађевинска, металска и угоститељска струка, дакле, занатска дефицитарна занимања”, рекла је Марковићева и додала да је недостатак и сектору дрвопрераде, те да је значајно да се организује и практична настава током школовања.

Милорад Стевић, извршни директор Удружења “Предузетник” нагласио је да је евидентна потреба за занатском струком.
- Сва грађевинска занимања су дефицитарна и ми смо то нагласили на састанку, кувари и конобари такође, возачи моторних возила, бравари и вариоци, месари и сервисери бијеле технике”, рекао је Стевић.

Савјетник градоначелника Радослав Остојић је нагласио да се Градска управа труди да прати потребе тржишта рада.
- Трудимо се да сваке године, на оваквим састанцима извршимо анализу, како бисмо на најбољи начин задовољили потребе тржишта рада. Занатска струка је дефининитивно најпотребнија, а ми ћемо се трудити да из године у годину повезујемо потребе образовање и тржиште рада, како бисмо омогућили да што више дјеце има одговарајуће образовање, а надамо се и одговорајаће зараде”, рекао је Остојић.


Семберија инфо - О. Стјепановић