КРОС РТС-а СЉЕДЕЋЕ ГОДИНЕ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

КРОС РТС-а СЉЕДЕЋЕ ГОДИНЕ У БИЈЕЉИНИ


Градоначелник Љубиша Петровић учествовао је у радно-свечаном састанку у организацији челника Кроса РТС-а, на коме су, такође, учествовали и министар просвете Србије Бранко Ружић, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, познати српски кошаркаш и државни секретар у министарству спорта Марко Кешељ, генерални секретар Спортског савеза Србије Горан Маринковић, директор Српског атлетског савеза и легенда српске атлетике Слободан Бранковић и други високи спортски и градски функционери, као и Далибор Стевић, декан Педагошког факултета у Бијељини.

На састанку су сабрани утисци и сагледани резултати остварени у 2022. години, а разговарало се и о концепту Кроса РТС-а за 2023. годину.

- Наредне године Крос РТС-а планирамо да пренесемо преко границе, ако је Дрина икада и била граница - рекао је, између осталог, Стеван Ковачевић, оснивач и директор Кроса РТС-а. 

- Граду Бијељина заиста је част рећи једно велико „да“ организацији ове, не бих рекао манифестације, нити пројекта, него државног интереса око кога се сви сабирамо. Сабирамо нашу дијаспору и младе људе, учећи их правим животним вриједностима, промовишући спорт и здрав живот. Хвала и нашем декану Далибору Стевићу што је остварио сарадњу и што ћемо заједно организационо, логистички, морално и материјално дати пуни допринос да будемо добри домаћини Кросу РТС-а изван Републике Србије, рекао је Петровић. 

Декан Педагошког факултета у Бијељини Далибор Стевић рекао је да су дјеца из Републике Српске ранијих година већ учествовала на овом такмичењу, али да ће се сада по први пут један град Републике Српске, а то ће бити Бијељина, наћи у улози домаћина ове манифестације.
Министар просвете Србије Бранко Ружић истакао је да су управо овакви пројекти адекватан одговор горућим изазовима данашњице, као што је вршњачко насиље.

- Поред промовисања краљице спортова, афирмација наших културних вриједности, традиције, ћирилице и српског језика, и све оно што је протеклих година кроз овај пројекат урађено даје нам за право да кажемо да нам је будућност ипак свијетла.

- Ријетки су догађаји који се организују у Србији, а да имају одјека и у дијаспори и обрнуто, али Крос РТС-а као копча већ двадесетак година повезује један народ, јер на културном и спортском нивоу границе не постоје, рекао је Арно Гујон.

Градоначелник Љубиша Петровић изразио очекивање да ће се град Бијељина потрудити да буде добар конкурент градовима Србије који су се до сада показали као одлични домаћини Кросу РТС-а, као што је то ове године био Град Лесковац.