Подијељени подстицаји за седамнаест предузетника :: Semberija INFO ::

 

Подијељени подстицаји за седамнаест предузетника


Директор Развојне агенције града Бијељина Марко Влачић данас је потписао уговоре  са седаманест самосталних предузетника који су испунили услове јавног позива за додјелу средстава новооснованим предузећима, у укупном износу од 50.000 КМ.

“Укупно је било 26 пријављених самосталних предузетника, а седамнаесторо њих испунило је услове јавног позива. Задовољни смо чињеницом да се велики број предузетника пријавио на овај јавни позив, што је утицало и на повећање буџета у овој години за јавне позиве. Надамо се да ће овај тренд бити настављен и у наредној години. Највећи грант износио је 6.500 КМ. Неки предузетници су добили грант на основу запошљавања, док су други добили за набавку основних средстава. Овим јавним позивом обухваћене су готово све области, од трговине, занатства до сектора услуга. Тенденција је да све више младих људи улази у област предузетништва. Прије овог јавног позива имали смо још један јавни позив који се односио на самозапошљавање младих старости до 35 година. Пријавило се тридесет заинтересованих кандидата, тако да је тенденција самозапошљавања и запошљавања младих пристутна у нашем граду. За четири јавна позива у овој години смо имали  на располагању планираних 350.000 КМ из буџета.



Надамо се да ћемо у наредној години имати већи износ за ту намјену. Ипак, сачекаћемо доношење буџета за наредну годину”, изјавио је Влачић, нагласивши да још увијек није објављена  званична листа за претходни јавни позив који се односио на самозапошљавање младих старости до 35 година.

“Тражили смо ребалансом додатних 50.000 КМ, како бисмо могли исплатити средства свима који су испунили услове тог јавног позива”, истиче Влачић.

Јадранка Куртеш из Бијељине каже да се бави производњом колача, конкретно, турске баклаве.

 “Желим  проширити ту дјелатност, јер је велика потражња у граду за овом врстом колача. Људи су презадовољни када пробају нашу баклаву. Добили смо подстицај од Развојне агенције и захвални смо на томе. У посао је укључена моја кћерка и син. Ми смо у том послу тек три мјесеца. Желимо да проширимо и асортиман колача, припреманих по традиционалним рецептурама. Можда у догледно вријеме с нашим производима уђемо и у неке маркете. За сада је то породичан посао”, каже Јадранка Куртеш.

Семберија Инфо