Стручно предавање и дискусија: Оправданост и сигурност ХПВ вакцине за дјецу :: Semberija INFO ::

 

Стручно предавање и дискусија: Оправданост и сигурност ХПВ вакцине за дјецу


У суботу, 3. децембра у 15 часова, у Културно-музејском центар Епархије зворничко-тузланске у Бијељини биће одржано стручно предавање на тему ,,Оправданост и сигурност ХПВ вакцине за дјецу''.

Поводом годишњице поводом Међународног дана дјечјих права и поводом годишњице од потписивања меморандума о сарадњи између два братска удружења, Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“ у сарадњи са Удружењем грађана „Лекари и родитељи за науку и етику“ из Републике Србије организује ово предавање.

Како је најављено, говориће професор др Драго Ђорђевић, професор патофизиологије; професор др Виолета Станимировић, клинички фармаколог; др Славица Аранђеловић, љекар, поред класичне бави се и квантном медицином; др Борислав Антонијевић, љекар, специјалиста гинекологије и акушерства. Присутнима ће се обратити и Нада Гладовић предсједник УГ „Лекари и родитељи за науку и етику“.

Ово стручно предавање и дискусија на тему „Оправданост и сигурност ХПВ вакцине за дјецу“ има за циљ да предавачи родитељима и широј јавности укажу на важне информације о овој вакцини која је најновијим измјенама и допунама у Закон о заштити становништва од заразних болести Републике Српске уведена као препоручена.
 
Повод за организовање оваквог догађаја јесте пракса у земљама окружења које путем школа позивају родитеље да вакцинишу дјецу основношколског узраста овом вакцином, без давања информација о безбједности ове вакцине за дјецу. Прије него иста пракса заживи и на нашим просторима, осјећамо потребу да родитељима пружимо детаљне информације о овој вакцини, засноване на стручним, медицинским подацима и укажемо на чињеницу да постоје и други видови превенције и заштите здравља дјеце.

Сваки родитељ сноси одговорност за здравље и васпитање свог дјетета. Да би родитељи могли да донесу одлуку која је у најбољем интересу дјетета, потребне су им тачне, поуздане и стручне информације од медицинских радника који се руководе како моралним и етичким принципима од којих је најважнији primum non nocere „примарно је не нашкодити“.


Удружење грађана "Родитељи ЗА права дјеце"