СОГРС: КАКО ПОБОЉШАТИ ФИНАНСИРАЊЕ ЛОКАЛНИХ ЈЕДИНИЦА :: Semberija INFO ::

 

СОГРС: КАКО ПОБОЉШАТИ ФИНАНСИРАЊЕ ЛОКАЛНИХ ЈЕДИНИЦА


У Бијељини је одржана 77. сједница Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске. Радило се о тематској сједници која је реализована у складу са Планом рада Савеза а главна тема данашњег састанка тицала се финансирања јединица локалне самоуправе.

Учесници  сједнице су понудили конкретне приједлоге за унапређење финансијског положаја јединица локалне самоуправе, које ће Савез заступати ка ресорним министарствима и Влади Републике Српске.



Славица Лукић, помоћник министра за Ресор локалне самоуправе при Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске нагласила је да је у току јавна расправа о Стратегији развоја локалне самоуправе у Републици Српској. Овај документ, између осталог прописује могућности побољшања финансирања јединица локалне самоуправе у Републици Српској.

-Један од начина на који се може помоћи јединицама локалне самоуправе у Републици Српској тиче се прерасподјеле коефицијената по којима се, са републичког нивоа распоређују средства од индиректних пореза. То је посљедњи пут учињено прије 13 година а од тада до данас су, са подручја локалне јединице коју представљам за 60 посто повећане уплате у буџет Републике Српске. Тако да је природно да очекујемо да нам се дио тих прихода врати како бисмо даље развијали нашу комуналну инфраструктуру“, рекао је градоначелник Лакташа, Мирослав Бојић.



У раду данашње сједнице су учествовали градоначелници/начелници 20 јединица локалне самоуправе: Бања Луке, Дервенте, Приједора, Добоја, Градишке, Источног Сарајева,Требиња, Мркоњић Града, Прњавора, Зворника, Бијељине, Лакташа, Модриче, Билеће, Језера, Шамца, Вишеграда, Сребренице, Пала и Љубиња.

(Семберија инфо)