ПОМЕН ПОГИНУЛИМ ПРИПАДНИЦИМА ЧЕТВРТОГ ОДРЕДА СПЕЦИЈАЛНЕ БРИГАДЕ ПОЛИЦИЈЕ БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ПОМЕН ПОГИНУЛИМ ПРИПАДНИЦИМА ЧЕТВРТОГ ОДРЕДА СПЕЦИЈАЛНЕ БРИГАДЕ ПОЛИЦИЈЕ БИЈЕЉИНА


Поводом обиљежавања 30 година од оснивања Четвртог одреда Специјалне бригаде полиције Бијељина, данас је код  спомен обиљежја испред ПУ Бијељина, одржан помен погинулим борцима Четвртог одреда.

Након одржаног парастоса, полагања вјенаца и минутом ћутње, припадници Четвртог одреда Специјалне бригаде полиције Бијељина, представници ПУ Бијељина, Градске управе Града Бијељина и многобројни грађани одали су почаст погинулим борцима.

Ратомир Драганић, некадашњи командант Четвртог одреда Специјалне бригаде полиције, рекао је да су се данас окупили да се поклоне свима онима који су дали оно најсветије, а то су њихови животи, а које су дали за стварање Републике Српске, те да данас обиљежавају и 30 година од оснивање Четвртог одреда Специјалне бригаде полиције.



-Четврта брига је настала четвртог октобра 1992. године по налогу  предсједник Републике Српске, Радована Караџића, а министар унутрашњих послова наредио је да се формира одред Четврте Специјалне бригаде полиције са сједиштем у Јањи. Била је најелитнија јединица МУП-а , која је у дејству са још осам одреда у саставу команде бригаде, добила задатак да учествује на свим борбеним теренима Републике Српске, када је у питању заштита територије и становништва Републике Српске. Не постоји ратиште на којем одред Четврте бригаде није био, односно њени припадници. Нажалост на тим ратиштима 17 припадника чете и Специјалне бригаде полиције игубило је живот, а око 200 рањених припадника чете је било“, казао је Драганић и додао да се на врху споменика испред ПУ Бијељина налази реченица, која гласи „Хероји никада не умиру, они су ту да би вјечно живјели“ , те да она треба све да подсјећа,  да се погинули борци никада не смију заборавити.

Љубиша Боровчанин, ратни замјеник команданта Специјалне бригаде полиције, рекао је да је данас прилика да се присјете погинулих припадника Четвртог одреда Специјалне бригаде полиције, њихових дјела и резултата.



-Са поносом треба да кажемо да је оно, за шта су они живот дали ми данас чувамо, чувамо традицију и сјећање на њихова дјела и имена и обећавамо да ћемо остати на нивоу задатка и циљева које су нам они поставили. Одред, као и све јединице специјалне бригаде полиције и војске Републике Српске су биле на истом задатку.  Ово је био један изузетно јак одред са озбиљним борцима, који нису ратовали само на подручју Семберије, него широм РС, јер је то била јединица таквог карактера. Нисмо само ми овдје поносни на њих , него у сваком дијелу РС њихова дјела значе и резултати које су постигли, а то је Република Српска“, истакао је Боровчанин.



-Данас одајемо почаст, свим погинулим припадницима Четврте Специјалне бригаде полиције, одреду који је био на свим задацима, који су се пред њих стављали у току 90-их година, оним временима када је значило сачувати многе животе  у одбрамбеним акцијама и задацима. Они су их уредно извршавали и штитили народ, на начин да се сачува оно највриједније, а то су њихови животи“, казао је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.