ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА АЛЕКСАНДАР ЂУРЂЕВИЋ И ДИРЕКТОР АГРАРНОГ ФОНДА ЗЛАТАН ЛАЗАРЕВИЋ О ПОМОЋИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА И СРЕДСТВИМА КОМПЕНЗАЦИОНОГ ФОНДА :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА АЛЕКСАНДАР ЂУРЂЕВИЋ И ДИРЕКТОР АГРАРНОГ ФОНДА ЗЛАТАН ЛАЗАРЕВИЋ О ПОМОЋИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА И СРЕДСТВИМА КОМПЕНЗАЦИОНОГ ФОНДА


Процедура за сазивање сједнице Скупштине града биће покренута већ данас, 30. септембра, јер нам је циљ да се на Скупштини разговара о конкретној помоћи пољопривредницима, речено је на конференцији за новинаре коју су одржали предсједник Скупштине града Александра Ђурђевића и директор Аграрног фонда Златан Лазаревић.

Предсједник Ђурђевић је подсјетио да је на прошлој сједници Скупштине подржан приједлог мјера Аграрног фонда, односно, да се у градском буџету повећају средства за подстицај пољопривредној производњи за 2022. годину, на износ од 3,5 милиона КМ. Он је подсејтио да су прије тога усагласили и да се из буџета обезбиједе и два додатна пфенинга за подстицај за пшеницу, што заправо и говори да са тим средствима буџет достиже предложени износ.

-Са некадашњег буџета за Аграрни фонд од 1, 1 милиона КМ, ми смо редовним путем, усвајањем буџета и амандманима, повећали буџет на 1, 7 милиона КМ. Такође, са републичког нивоа имамо најаву да ће буџет за пољопривредну производњу и подстица бити 180 милиона у наредној години, а у који ће бити укључени и најмањи пољопривредни произвођачи који по правилницима нису испуњавали услове за подстицај. Имајући у виду сва наведена улагања, јасно је да имамо конкретне одговоре на и рјешења за проблеме који су присутни у пољопривреди. Опредијељени смо да помогнемо нашим пољопривредницима да премосте проблеме, а свакако да нећемо стати на овом и да ћемо и у наредном периоду наставити да проналазимо што конкретнија рјешења и додатана средства“, рекао је Ђурђевић. Он је додао да је потребно изградити још система за наводњавање, јер је евидентно да то постаје неопходно.

-Министарство пољопривреде је препознало овај проблем, а у Семберији покреивено већ око 2. 500 хектара обрадивих површина, а то ће се свакако наставити“, рекао је Ђурђевић и додао да је Градска упава закаснила мјесец дана са формирањем комисије за за утврђивање штете.

-Да је то учињено на вријеме, могло се прогласити стање суше и да се на локалном нивоу обезбиједе средства, а истоврменео да се аплицира и вишим нивоима власти за додатна средства“, рекао је Ђурђевић и нагласио да Скупштина града даје максималну подршку пољопривредним произвођачима и да ће увијек радити у њиховом интересу. Ђурђевић је додао и да ће средства од Компензационог фонда у износу од око три милиона КМ, а да ће се, почети са реализацијом побољшања инфраструктуре у мјесним заједницама почети након избора, а у претходном договору са представницима Савјета мјесних заједница. Директор Аграрног фонда Златан Лазаревић  подсјетио је да је из градског буџета издвојено нешто више од милион КМ, за уџбенике за основце, те да су бесплатне уџбенике добијали и основци родитеља који су имају приватне фирме и солидна примања.
 

-Сматрам да је та мјера била популиситичка и да је доста новца отишло у празно, а сада градоначелник за пољопривреду  издваја 1,2 милиона КМ. Подржавам мјеру куповине уџбеника  за породице гдје је то потребно, али сматрам да је пољопривреда заслужује много више јер од пољопривреде живи и Семберија и Бијељина. Коалиција Договор за Бијељину, а посебно ми из СНСД-а видјећемо како на што бољи начин помоћи пољопривредним произвођачима који су претрпјели штету од суше“, рекао је Лазаревић и додао да му није јасно зашто Кимисија, која је касно формирана, имала потом извјештај, а који је стајао 15 дана у ладици, а све то је допринијело да се не испоштује закон, на основу ког су се огла обезбиједити и средства од Владе РС“, рекао је Лазаревић. Он је подсјетио и да су Аграрном фонду испоштовали све проццедуре по питању утршка средстава од Компензационог фонда.

-Аграрни фонд са 14 запослених, урадио је и тендер који Градска администрација ради и по труи четири мјесеца. Уложили смо напор да то урадимо, а према претходно обављеним договорима у скупштинској Сали са Савјетима мјесних заједница, 51 мјесна заједница је доставила захтјеве за уличну расвјету и асфалтирање. Ми смо инсистирали да мјесне заједнице доставе записник о присуству свих чланова савјета, увид у једногласност доношења одлуке, тако да нема мјеста инсинуацијама да се ови радови користе у сврху предизборне кампање, али посебно наглашавам да се ради искључиво по закону и транспарентно“, рекао је Лазаревић. Он је нагласио да радови почињу након избора, а како је нагласио, најављене су добре временске прилике, што ће доприњети бржем извођењу радова.  

Семберија инфо