Кукурузу неопходна влага за метличење и свилање: Киша стигла у право вријеме :: Semberija INFO ::

 

Кукурузу неопходна влага за метличење и свилање: Киша стигла у право вријеме


Киша која је у Семберији пала прије два дана од изузетне је важности за најраспрострањенију пољопривредну културу - кукуруз, каже  др Драган Зарић, руководилац бијељинске Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга при Министасртву пољопривреде Републике Српске.
 
Др Зарић истиче да је у појединим дијеловима Семберије пало литар до два воденог талога, али, има и подручја гдје је пало око 25 литара кише по метру квадратном.
“У сваком случају, ова киша је дошла у прави тренутак за кукуруз. Све то, опет, зависи од сјетвених рокова, групе зрења и земљишта на којем је кукуруз засијан. Ово је вријеме метличења и свилања, односно вријеме опрашивања и оплодње на кукурузу. То су, иначе, најкритичније фазе у периоду раста и развоја биљака. Када говоримо о оплодњи, онда имамо у виду број оплођених зрна на клипу кукуруза, што је једна од најважнијих компоненти од које ће зависити и то да ли ће принос бити пет или десет тона по хектару”, истиче др Зарић.



Др Зарић истиче да су јун, јул и август пресудни за остваривање приноса код кукуруза из више разлога, те да у августу долази до интензивног наливања зрна. Због тога је неопходно да и током августа падне киша и да кукуруз има довољно влаге у земљишту за своје потребе. У прошлој години август је био изузетно сув мјесец, без падавина, што се одразило на приносе кукуруза. Надајмо се да се таква ситуација неће поновити и у овој години.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић

Семберија инфо)