САСТАНАК С МЛИНОПРЕРАЂИВАЧИМА О ОТКУПНОЈ ЦИЈЕНИ ПШЕНИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

САСТАНАК С МЛИНОПРЕРАЂИВАЧИМА О ОТКУПНОЈ ЦИЈЕНИ ПШЕНИЦЕ


Представници млинскопрерађивачких предузећа Семберије, на данашњем сасатанку у Градској управи Бијељина нису постигли договор о откупној цијени пшенице овогодишњег рода. Договорено је да се нови састанак са млинарима организује 28. јуна , на Видовдан ујутро, када би могла бити прецизирана нова откупна цијена пшенице. Приједлози представника пољопривредних удружења и млинара кретали су се од 82 пфенига за килограм, колико су тражили представници удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице, које заступа Саво Бакајлић, па до 63 пфенига по килограму, колико предлажу млинопрерађивачи, руководећи се тренутном цијеном пшенице на свјетској берзи и у земљама окружења.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, након састанка са пољопривредним произвођачима и млинопрерађивачима, изјавио је да прецизна откупна цијена пшенице још увијек није договорена, те да ће услиједити нови састанак на Видовдан.



“Жетва је на прагу, а приноси ће бити од 20 до 25 одсто мањи у односу на прошлу годину. Због енормних поскупљења вјештачких ђубрива и горива пољопривредници нису били у могућности да усјевима дају неопходна хранива. Према неким калкулацијама, за производњу пшенице по хектару требало је издвојити око 3.200 КМ. Ми од млинопрерађивача тражимо одређене гаранције, да откупна цијена пшенице буде као у Србији, те да се на ту цијену додају транспортни трошкови у износу од три до четири пфенига по килограму. Аграрни фонд града Бијељина ће, такође, обезбиједити три пфенига по килограму за испоручену пшеницу. Уз подстицај од 400 КМ по хектару, колико су пољопривреници добили од ресорног министарства, могли бисмо обезбиједити откупну цијену која ће покрити производне трошкове”, изјавио је градоначелник Петровић, напоменувши да на нестабилност цијена брашна и хљеба умногоме утиче и то што Република Српска нема своје Робне резерве, без чега се не може причати ни о економској стабилности Републике Српске.

Семберија инфо