УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „ОТАХАРИН“: ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ ПРОЈЕКТА :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „ОТАХАРИН“: ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ ПРОЈЕКТА


У Бијељини су представљени резултати пројекта „Информисани, оснажени, заштићени“ које јереализовало УГ „Отахарин“, у сарадњи са Институтом јавног здравства РС и Домом здравља Бијељина.

Наведени пројекат је један у низу корака које УГ „Отахарин“ предузима у својим настојањима да унаприједи систем здравствене заштите ромске популације. Фокус овог пројекта је стављен на жене, младе мајке, адолесценте и дјецу. У склопу пројекта, у ЈЗУ Дом здравља Бијељина организовани су превентивни гинеколошки и мамографски прегледи за Ромкиње, извршена је редовна заштитна имунизација најмлађих из ромске заједнице, 30 Рома је вакцинисано и ревакцинисано против ЦОВИД-19 док је за адолесценте организован низ едукативних радионица о заштити сексуалног и репродуктивног здравља.
 

-Дом здравља Бијељина учествује у овом пројекту како би заштитио здравље припадника једне маргинализоване групе у нашем друштву али и да пошаље поруку да здравствени радници у вршењу своје племените мисије имају једнак однос према свим пацијентима без обзира на било какве подјеле и класификације“, рекла је за „Семберске новине“ Данијела Ђукин, директорица ЈЗУ Дом здравља Бијељина уз напомену да је још прије три године потисан Меморандум о сарадњи између Дома здравља и УГ „Отахарин“.

Преми информацијама УГ „Отахарин“ у Бијељини живи око 800 Рома од чега је више од 300 дјеце. Ромска популација живи на маргинама друштва, неријетко у сиромаштву, без образовања и правовремено доступних информација.

-Пројекат „Информисани, оснажени, заштићени“ је веома значајан јер ромској популацији на подручју града Бијељина приближава информације о важности здравствене заштите. Током трајања пројекта, од аугуста до краја новембра ове године за 40 жена Ромкиња омогућили смо обављање гинеколошких и мамографских превентивних прегледа, 18 дјеце је примило одговарајуће вакцине у складу са узрастом и потребама, 30 Рома је вакцинисано са обје дозе против вируса корона док је 18 адолесцената упознато са свим ризицима којима је изложено њихово сексуално и репродуктивно здравље“, рекла је Радмила Тубић, психолог у УГ „Отахарин“ и координатор пројекта „Информисани, оснажени, заштићени“.

Семберија инфо