Вртићанци обиљежавају Недјељу здравог живота :: Semberija INFO ::

 

Вртићанци обиљежавају Недјељу здравог живота


У периоду од 18. до 22. октобра у Дјечијем вртићу ,,Чика Јова Змај“ обиљежавају ,,Недјељу здравог живота“. Будући да је, како истичу у овој предшколској васпитно-образовној установи, у мјесецу  октобра Свјетски дан чистих руку,  Међународни дан пјешачења, Свјетски дан  хране, те Свјетски дан јабука, прије неколико година одлучили су да једну недјељу посвете промоцији здравог живота.

-Током ,,Недјеље здравог живота“ организујемо различите активности које се баве формирањем здравих животних навика код наших најмлађих. У те активности укључујемо и родитеље наших вртићанаца, истичу у Дјечијем вртићу ,,Чика Јова Змај“ додавши да су ово садржајно богати дани.

Првог дана ,,Недјеље здравог живота“, под мотом ,,У здравом тијелу –здрав дух“  малишани су радили спортске вјежбе  у сали вртића ,,Мали принц“, а у првом плану је био спорт и за малишане у објекту вртића на Лединцима ,,Плави чуперак“ гдје су  спортски дан организовали под мотом ,,Да леђа не стоје ружно, вјежбати је нужно“. Полазници старијих вртићких група су у дворишту вртића ,,Радост“  вјежбали фитнес. 

-Срећом, лијепи су дани и физичке активности, које су изузетно важне за њихов узраст, обављамо на отвореном. По програму који смо направили малишани ће посјетити и Зелену пијацу да се поближе упознају  са воћем и поврћем и њиховој важности у исхрани, а један дан је резервисан за припремање зимнице, издваја Милош Ристић, предсједник Актива старијих вртићких група.

У Дјечијем вртићу ,,Чика Јова Змај“ реализује се пројекат ,,Предшколске установе пријатељи здраве исхране“ који је усмјерен на унапређење здравља дјеце предшколског узраста. Пројекат је прихваћен с великом озбиљношћу, а реализује се у сарадњи са Институтом за јавно здравство РС, Министарством здравља и Министарством просвјете и културе.

-Из вртића смо избацили нездраву храну и прихватили храну која је према стандардима јавног здравства и могу рећи да смо на завидном нивоу с примјеном добре праксе. Редовно организујемо и радионице у које укључујемо родитеље, а на тим радионицама родитеље упућујемо како да припремају здраве и укусне оброке за најмлађе чланове породице, рекао је директор Дјечијег вертића ,,Чика Јова Змај“ Славиша Вујановић.


Семберија инфо - М. Решидовић
​Фото - Б. Милошевић